Властта прави опит да национализира Сребърния фонд | webcafe.bg
newscafe

Властта прави опит да национализира Сребърния фонд

Webcafe.bg
23.07.2012, 16:32 (обновена 23.07.2012, 16:40)
Владислав Горанов

Снимка: © Sofia photo agency

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов е основният инициатор на промените Сребърният фонд да стане част от централния бюджет

Резервът за подкрепа на пенсионната система след 2018 г., по-известен като Сребърния фонд, ще стане част от централния бюджет. Това предвижда проектозаконът за публичните финанси, публикуван от финансовото министерство, съобщи "Труд". Според статията в мотивите не се посочва целта на промяната.

По последни данни фондът разполага с 2.1 млрд. лева.

"Средствата и операциите на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система се включват в централния бюджет като самостоятелно обособена част", пише в чл. 43 на проекта. Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, който е основният инициатор на новия закон, не бе открит за коментар, пише авторът на материала Цветелина Йорданова.

Изданието цитира експерти, според които е възможно текстът да е първа стъпка към промени, целящи ползването на средствата от фонда с друго предназначение вместо за пенсии. Другото предположение е, че се прави опит да се отмени административната структура на фонда, който в момента е самостоятелно звено и се управлява от управителен съвет от 9 членове, начело с министъра на финансите.

В проекта обаче никъде не се предвижда отменяне на текстове от специалния закон за сребърния фонд, където е разписано предназначението на средствата и управлението му.

Откакто са на власт ГЕРБ направиха възможното, за да спре притокът на парични средства към Фонда. По закон той се пълни с приходи от концесионни такси и приватизация, но заради кризата държавата отклони паричните потоци.

Натрупаните там средства обаче не дават мира на управляващите. Първоначално финансовият министър Симеон Дянков смяташе да ползва парите за плащанията по външния дълг през януари 2013 г. Идеята му срещна отпор и затова бяха емитирани еврооблигациите.

Друг мотив за опериране с натрупаните в Сребърния фонд средства е ниската им доходност.

Според публикацията ако идеята на фонда е да крепи фискалния резерв, тогава политиката по управлението му може и да не се променя, твърдят управляващите.

Oще: бюджет  владислав горанов  законопроект  сребърен фонд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 24.07.201212:07

Сегашната власт няма онези качества,които дават възможност да се правят пари.За това тя харчи наличните пари и скубе населението.А населението си заслужава съдбата,защото избира власт така, като се избира салам в колбасарски магазин.И Закона да действието и за противодействието се сдобива с още едно доказателство. Много щастлив
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани