Берлин и Париж обмислят прекрояване на ЕС | webcafe.bg
newscafe

Берлин и Париж обмислят прекрояване на ЕС

Webcafe.bg
10.11.2011, 10:54 (обновена 10.11.2011, 17:06)
Никола Саркози и Ангела Меркел

Снимка: © Getty Images

Париж и Берлин обсъждат прекрояване на Европейския съюз

Германските и френските власти дискутират планове за радикално прекрояване на Европейския съюз, което ще позволи и създаване на по-малка и концентрирана еврозона, съобщи Ройтерс, позовавайки се на анонимни официални източници от ЕС.

Още във вторник президентът на Франция Никола Саркози намекна за това пред студенти в Страсбург. Пред младежите той заяви, че "Европа се движи на две скорости" и че това е единственият модел за бъдещето на Еврообщността.

Дискусиите между политическите лидери в Париж, Берлин и Брюксел продължават, като се засилва вероятността една или повече държави да излязат от еврозоната, а останалите страни да бъдат тласнати към по-задълбочена интеграция, включително по отношение на данъчната и фискалната политики.

Източникът на агенцията уточнява, че прекрояването на еврозоната засега не е обсъждано на оперативно или техническо ниво. Френски правителствен източник пък категорично отрече изобщо да са водени подобни разговори.

На подобна стъпка се противопоставят много от европейските страни, а тяхната подкрепа ще е необходима за евентуални корекции по законодателството и договорите на ЕС. "Това ще разруши всичко, което е градено в продължение на десетилетия", коментира анонимен европейски дипломат пред агенцията.

"Подобна стъпка няма отношение към развитието на Европа на две скорости, това е вече факт. Това би преначертало геополитическата карта, би довело до ескалация на напрежението и би сложило края на Европа такава, каквато е сега", допълва дипломатът.

В известна степен темата-табу за излизането на държави от еврозоната беше разбита на срещата на Г-20 миналата седмица. Тогава германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози заявиха, че Гърция може да напусне еврозоната, ако това ще бъде по-добре за дългосрочната й стабилност.

В последните дискусии на европейските лидери обаче се е стигнало до по-фундаментална преоценка на валутната общност, включително са обсъждани държавите и политиките, които биха я запазили стабилна през следващото десетилетие, че и по-дълго.

Според визията на Саркози еврозоната значително трябва да задълбочи интеграцията си, включително и в по-чувствителните сфери, каквато е данъчното облагане. Останалата част от ЕС може да бъде оставена като конфедерация и разширена до 35 държави-членки в следващите 10 години. Основните държави от еврозоната ще координират икономическите си политики бързо, така че да се защитят от други дългови кризи.

Източникът на агенцията съобщава, че това може да се случи чрез приемането на някои технически споразумения, чрез които да се засили управлението на еврозоната. В следващите месеци обаче ще са необходими и по-фундаментални промени в законодателството, така че да се осъществи визията на Саркози за Европа на две скорости.

Oще: ангела меркел  германия  еврозона  ес  икономика  никола саркози  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 11.11.201115:04

Драга Majesty,всичко на белият свят е продукт ЕДИНСТВЕНО на природните закони.В това число са и всички хора.Което прадстои ДА СЕ СЛУЧИ е подчинено
на Закона за посоката на процесите.Той гарантира природното равновесие.В човешкото общество се проявява като оцеляване в комуни.Независими от политическите системи.Защото комунизма е приложение на Закона за ентропията./Закон на Клаузиус/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 18:23

3 no_sense | 10.11.201123:08

продължение и.... дузпи Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

2 My Majesty | 10.11.201119:49

Чичифоне, то ясно, че мачът ще завърши в най-добрия случай 1:1, но после какво ще става Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 10.11.201112:51

Те вече са го обмислили.Ще докарат нещата до там,до където бяха докарали СССР.И тъй като никой до сега не е успял да отмени принципа на Нютон за действието и противодействието,бъдещето започва да се изяснава.Мачът между СССР е ЕС е към краят си и върви към резултат 1:1 Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани