България посочи "Хизбулла" | webcafe.bg
newscafe

България посочи "Хизбулла"

Webcafe.bg
05.02.2013, 16:16 (обновена 05.02.2013, 16:55)
цветан цветанов

Снимка: © Sofia Photo Agency

На министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов се падна "честта" да обяви заветните думи, чакани от САЩ, Израел и Великобритания

Случи се това, което очакваха от нас САЩ, Израел и Великобритания в изминалите повече от 6 месеца след атентата в Бургас: назовахме ливанската шиитска групировка "Хизбулла" за съпричастна към взрива на автобуса на летище Сарафово.

След продължилото близо 5 часа заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че е налице "обосновано предположение", че тримата заподозрени, които живеят в Ливан и са ползвали шофьорски книжки, изработени в Ливан, са съпричастни към "Хизбулла".

Със сигурност до момента са установени въпросните три лица, съпричастни към терористичния акт на летище „Сарафово". Те са били на наша територия от 28 юни до 18 юли, когато избухна бомбата в летищния автобус, убивайки петима израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов.

Терористите пребивавали на българска територия с фалшива самоличност и фалшиви шофьорски книжки, „издадени" от щата Мичиган, САЩ. Документите-менте са изработени на територията на Ливан.

Разкрита е истинската самоличност на двама от замесените в атентата - те са австралийски и канадски граждани, което вече е известно. От 2006 г. двамата живеят на територията на Ливан, където оперира „Хизбулла", разкри Цветанов.

Има данни, че заподозрените принадлежат към военното крило на шиитската организация, заради която Израел и Тел Авив са признали „Хизбулла" като терористична организация, стана ясно от изявлението на Цветанов. И още: "Проследили сме цялостната им дейност на територията на Австралия и Канада, като имаме данни за финансиране и съпричастност към "Хизбулла".

„Разчитаме на традиционно добрите връзки с правителството на Ливан, за да бъдат установени останалите лица, които биха могли да имат съпричастност", добави още вътрешният министър.

Разкритията, които той направи, са съгласувани с наблюдаващия прокурор на разследването, което още продължава, както се разбра от думите на президента Плевнелиев.

Въпроси след изявленията на президента Плевнелиев и Цветанов след КСНС не бяха предвидени. Премиерът Бойко Борисов побърза да се оттегли, без каже нито дума, избягвайки журналистите, а министърът на външните работи Николай Младенов тръгна за срещата с 12-те акредитирани арабски посланици у нас, свикана за 16.30 часа в Министерство на външните работи.

Израел: Иран е заплаха за целия свят

Израелският президент Шимон Перес излезе с изявление за Иран, което подозрително съвпадна с пресконференцията в сградата на българското Президентството.

Съвсем очаквано Перес предупреди, че все по-голяма става заплахата от ядрено въоръжения Иран и неговата „ужасяваща диктатура". "Тя застрашава нашето съществуване, независимостта на арабските страни и мира в целия свят", обяви Перес.

По-рано днес американският вестник „Уолстрийт Джърнъл" обяви в аванс, че България ще обвини „Хизбулла". Това ще е от огромно значение за признаването на ливанската шиитска групировка за терористична организация от Европейския съюз, за което последователно работи Израел. САЩ вече са го направи през 1995 година.

Днес редица авторитетни американски и англоезични издания писаха, че се очаква българското разследване да стигне по „Хизбулла". Часове по-късно това вече е факт.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

13 Крив Макарон | 06.02.201318:35

Признавам добър опит направи за маниполация. Обещанието ти, че ако дойда в Израел няма да мия тоалетни ме кара да се чувствам горд!
Но аз се чувствам добре тук, в България, където живея. Не си затварям очите за всичката простотия около мен, но намирам предизвикателство в това да съхраня в себе си доброто, и да съградя по-културно общество. И именно пова е причината да се съпротивлявам на ционисткия милитаризъм. Във време на войни и разруха, нищо смислени не може да се постигне.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

12 Levitt Hostel | 06.02.201312:25

,,Надявам се, след като събитията стигнаха до дневния ред на ЕС, там да успокоят духовете, да отблъснат информационнта атака на юдео-тюрките, и да дадат възможност на страните, представляващи Европейската цивилизация, да се съсредоточат върху вътрешните си проблеми. Това е изключително важно, а проблемите в Близкия Изток разсейват вниманието''

Макарон, не съществува понятие, като европейска цивилизация. Съществува понятието юдео-християнска цивилизация, което означава, че ценностите , приети на европейския континент са базирани върху това, което вие наричате Нов завет, което пък се появява , по думите на Йешуа за да изпълни Завета ( Тора ) ( или това, което наричате Стар завет). Аз също съм на мнение, че двуличната политика Европа не трябва да участва и няма място в решаването на конфликта в Близкия изток, тъй като с поведението си в историята е съдействала в най-голяма степен за конфликтите в региона.
Ако отидеш да работиш в САЩ или Израел никога няма да бъдеш третиран, като трета категория човешко същество и никой няма да рисува държавата ти , като тоалетна , няма да чуваш и предложението, че единствената работа , която трябва да извършваш е да чистиш тоалетните на англичаните. Ако сравниш положението на българската емиграция в Израел и САЩ с тази в Европа ще установиш,че в САЩ и Израел българската емиграция заема важни и ръководни позиции ( във Федералния резерв, в военното дело, икономиката и бизнеса), докато в Европа българската емиграция основно почиства тоалетни, или грижливо и с умисъл са отнети правата й за да бъде икономически принудена да проституира или да извършва най-трудната и нископлатена дейност. Това представлява европейската ,,солидарност"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

11 Крив Макарон | 06.02.201309:25

Левит,

поне малко се опитай да завоалираш нетърпението си израел да получи оправдание за агресивните си действия. Със всичко, което говориш, точно натам насочваш вниманието. И това поведение е много плоско. Дай възможност на човек сам да се сети какво е правилното решение.
Много задушаващо е да се води диалог с теб. Отблъсква.
Друг въпрос е какво мисля аз за поведението на шефа на Европол, какво е "унизително за българската държава", и т.н. Определено фокусът на моето внимание е върху други субекти; държави и личностти. И е в противоположна гледна точка, от онази, от където идва желанието за водене на война, милитаристичната риторика, и натиска върху общественото мнение.
Надявам се, след като събитията стигнаха до дневния ред на ЕС, там да успокоят духовете, да отблъснат информационнта атака на юдео-тюрките, и да дадат възможност на страните, представляващи Европейската цивилизация, да се съсредоточат върху вътрешните си проблеми. Това е изключително важно, а проблемите в Близкия Изток разсейват вниманието, и дават възможност на хора, които отдавна тряваше да са напуснали политическата сцена да продължават да паразитират.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

10 scuba | 06.02.201306:21

Всичко е нормално.Атентаторът и марсианец да беше,пак щеше да е от Хизбула.
Браво на Бойко и на Цв.Цв.Пак ще ги изберем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

9 aryan | 06.02.201302:19

Това което се очакваше се случи,но дали Тиквата вече е наясно ,че е вън от играта, а дали му е ясно ,че простите дърдорковци като него не ги оставят в опозиция, да издават долните игрички на управниците на света?Какво ли са му подготвили благодетелите от Москва и Вашингтон ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

8 Levitt Hostel | 06.02.201302:06

,,Това пък как го измисли? Нека позная: имаш вътрешна информация, още преди атентата кой и защо ще гушне букета, имената на атентатора, датата на раждането му, последните сексуални контакти, които е имал (последното от личен, непосредствен опит), датата на посещение на Боко в САЩ и вече знаеш как ще се развият събитията в следващите 10 години. Всъщност ти си пратеник от бъдещето,''

Няма да правя хронология на сроковете, но от началото на атентата имаше няколко официално оповестени срока от президента на България за приключване на разследването. Това е факт, както е и факт, че и днешната среща на Съвета по национална сигурност беше оповестена преди около месец.

Но твоята позиция по настоящата тема е много объркана. Ти предлагаш българската държава да не обявява данните от разследването Сарафово, защото по този начин ще разгневи фанатиците и Хизбулах и те могат да дойдат да взривяват в България. Не мислиш ли, обаче, че все някога българската държава ще трябва да обяви резултатите от разследването. Или твоето предложение е да излъже, да каже в противоречие с фактите , че друг е извършителя или да каже, че не го е разкрила. Но по този начин, не смяташ ли, че в Израел и в цял свят е достатъчно добре известен факта, че са няколко групировките, които извършват терористични нападения над Израел. Не смяташ ли , че би било унизително за българската държава да определя действията си единствено под страха за евентуални терористични действия или за отрицателната дипломатическа реакция на арабските държави. Ако една държава направи това би означавало загуба на суверенитет, тъй като волята, която държавата ще изразява няма да е волята на разума, а на предразсъдъка и страха.
Страхът именно беше пронизал костната и мозъчната структура на шефа на Европол. Като истински страхливец единствено мрънкаше, че всички пътища водели до Ливан, че фактите сочат , като извършител Хизбулах и резултатите , до които стигнали българските служби били по-скоро логични. въпреки, че в цялото интервю дава недвусмислено да се разбе, че поддържа авторството на атентата да е извършено от Хизбулах, хем , в същото време, нито веднъж не назова истинският извършител с точното му име. С подобни европейски всемогъщи чиновници европейския континент не го чака нищо добро
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

7 Govedo13 | 05.02.201323:46

На смешниците им посочиха че трябва да посочат Хизбулла и те ги посочиха.
Браво на посочващите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 05.02.201322:44

"Информацията, че извършителят на атентата ще бъде обявен на днешната дата фигурира от преди един месец."
Това пък как го измисли? Нека позная: имаш вътрешна информация, още преди атентата кой и защо ще гушне букета, имената на атентатора, датата на раждането му, последните сексуални контакти, които е имал (последното от личен, непосредствен опит), датата на посещение на Боко в САЩ и вече знаеш как ще се развият събитията в следващите 10 години. Всъщност ти си пратеник от бъдещето, който се опитва да промени драматичните събития, довели до изчезването на Израел и изпаряването на 6 млн. евреи, след като главнокомдаващият ядредите сили на еврейската държава преживява емоционален срив, решава, че всичко е загубено, и взривява ядрените заряди на собствена територия. За твой голям късмет по същото време ти си пратен на мисия на спътника на Сатурн Европа, където се предполага по текстове от манивеста на комунистите, че е истинската обетована земя. При завръщането си на земята срещаш дядо Мраз, с неговите комунистически ботушки, който срещу една турска чикия те е върнал в началото на 2013г.
И, разбира се, при такова изобилие на информация, преспокойно може да намериш начин да обявиш когото пожелаеш за обитател на болнично заведение...
Наистина незавидна съдба имаш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

5 Levitt Hostel | 05.02.201322:18

,,Задавам си въпросът: Дали случайно в едно и също време тече кампанията на "Бивол" срещу "Буда" и признанието, че "Хизбулла" е отговорна за атентата?''

Разбира се, поредното недомислено и неудържано в хронологията твърдение.
Направих си труда да проверя и установих следното:
Информацията, че извършителят на атентата ще бъде обявен на днешната дата фигурира от преди един месец.
Информацията, изнесена от Бивол, за ,,Буда'' е публикувана в неделя.
Респективно, основанието за асоциирането на двата факта може да възникне единствено у съзнание , живеещо в състояние не безвремие; от типа на това на тези симпатични обитатели, които, обикновено, ги настаняват в бели сгради и се обръщат към тях с благородническата им титла от 8 век.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 05.02.201319:57

Знаете ли кога Канада ще разреши на България да прави разследване на нейна територия и на неин гражданин? Точно никога, това може да го направи единственно УСА.

п.п. да не мислите, че на помпието и цвъ цвъ колкото и да са родоотстъпници и страхливци им е лесно съзнателно да застанат на страната на баш терористите да посочат с пръст Хизбула? Предоставящи открито за пушечно месо българинът дето няма никави инстинкти за оцеляване в постоянна терористична заплаха за атентати? Осланящи се разебаната ни ДС система? Вижте им насраните лица, те знаят на какво осъдиха мат'ряла, пригответе се.
В първите ми години когато учех френски в Монреал бяхме класове от по 30 човека, хора от всякъде. Имаше много руски евреи имигрирали от Израел за Канада. Всички влюбени и в климатът и в заплащането там и в стандартът си на живот. Нормално е да ги питаш защо след като са имали всичко това са напуснали, познайте защо: страхът от постоянното чувство, че съседът ти в автобуса може да опакован с пирони и взрив, на дискотека, или по улицата. Някои свиквали но други не, имаше една не издържаше и ходеше през 1 месец да се напече и да се наебе, но накраят и тя си седна на гъзът ....
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани