Учени разработват детектор за лъжливите постинги | webcafe.bg
newscafe

Учени разработват детектор за лъжливите постинги

Webcafe.bg, по БНР
24.02.2014, 12:17 (обновена 24.02.2014, 12:38)
интернет

Екип от учени работи върху създаването на "Детектор на лъжата" в Мрежата

Екип от учени работи върху създаването на "Детектор на лъжата" в мрежата Първият прототип трябва да е готов до 18 месеца. Калина Бончева е ръководител на екипа, разработващ приложението.

Пред БНР Бончева заяви, че разработката се базира на три типа фактори. "Първо, в самата информация, ще казваме какви са лексикалните, сематичните и синтектичните фактори. След това ще гледаме има ли противоречие между информацията в самият туит или фейсбук пост спрямо достоверните източници".

За анализа на видеоматериали и снимки обаче все още е необходима оценката на човек, каза тя. Бончева изтъкна, че филтърът засега не може да преценява коя информация, разпространявана от правителствени институции, е манипулативна.

Георги Георгиев от "Онтотекст" - една от фирмите-партньори по проекта подчерта, че изобилието от информация налага да бъде създаден филтриращият софтуеър.

Като цяло ние всички виждаме, че в момента социалните мрежи са доста важна част от живота на един  журналист, каза Георгиев, който добаив, че вече и новини се позовават на социалната мрежа.

Софтуеърът ще се опитва да разпознава профили в социалните мрежи, които са създадени само и единствено за разпространяване на лъжи.

Калина Бончева изтъкна, че това се случва най-много по време на политически кампании. Вече са събрани няколко бази данни с подобни туитове и профили.

Засега изследователите не смятат да правят тази база данни публична, а ще я използват при филтрирането на информация.

Oще: екип  интернет  мрежа  постинги  постове  приложение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани