Без "синя зона", ако живееш в центъра | webcafe.bg
newscafe

Без "синя зона", ако живееш в центъра

Webcafe.bg, по Дарик и Фокус
26.02.2013, 10:21 (обновена 26.02.2013, 13:18)
Синя Зона

Снимка: © БГНЕС

Административният съд в София възстанови справедливостта по отношение на синята зона за столичани с апартаменти в центъра

Административният съд в София отмени спорни текстове за паркиране в синя и зелена зона, разписани в наредба на Столичния общински съвет.

Става дума за разпоредбата живеещите в центъра на столицата да плащат по 150 лева на година за синя зона и по 100 лева на година за зелена зона, ако искат да си паркират автомобилите пред дома.

През лятото недоволни столичани се вдигнаха на няколко протеста срещу новото разделение на зоните за паркиране в центъра на столицата и задължението на живеещите там да си купуват специални стикери за паркиране.

Съдът прецени, че задължението върху тези, които живеят в зоните, да закупуват винетки, за да паркират автомобилите си пред домовете си, е незаконосъобразно.

Отпадат и текстовете, с които е предоставено право на безплатно паркиране за служебни нужди на автомобили - собственост на общината и други структури на общинска издръжка.

В същото време магистратите са отхвърлили жалбите срещу правото на общината да въвежда режим за почасово платено паркиране. Не са уважени и жалбите срещу така нареченият служебен абонамент.

Решението на Административния съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

На делото, заведено по жалба на граждани, обединени в две сдружения, беше дадено ход на 25 януари. Жалбата е срещу промени в Наредбата за паркиране, които влязоха в сила през есента.

Столичната община ще обжалва решението на Административния съд-София пред Върховния административен съд. Докато върховните съдии се произнесат, приетата миналата година наредба за паркиране остава в сила, обяви председателят на общинския съвет Елен Герджиков.

 

Oще: зелена зона  общински съвет  паркиране  синя зона  софия  съд  център 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.11.2010, 13:01

1 Alexy | 26.02.201322:36

Това, че съдът е отменил текстовете от наредбата, които касаят жителите на зоните не значи, че са изпълнени техните искания да не заплащат за местодомуването на колите си.

Съдът реши, че са дискриминирани тези, които съжителстват на един адрес и се налага да плащат различни по размер годишни "такси" (данъци), което е добре, те наистина са дискриминирани и следва правата им да бъдат изравнени.

Но основната дискриминация, а именно - неравнопоставеността в желанието да се прибереш у дома безплатно с колата си не е зачетена. Едните имат избор да отидат ли до някъде с колата си или да ползват градски транспорт, а другите нямат този избор. Те живеят там. И, естествено, също си плащат почасово паркиране, ако отидат някъде другаде в зоните с кола. Това е очевидна дискриминация.

Явно някой има за цел създаване на административно-обслужващ център на града - тип Сити и спални комплекси по кварталите. Това, мисля, в София е невъзможно, а още по-важно - и ненужно.

Предлагам на всеки, когото интересува, да прочете решението на Административния съд София град (АССГ):
http://domino.admincourtsofia.bg/BCAP/ADMC/WebData.nsf/ActsByCaseNo/835C2BA45683B436C2257B1D00636CB5/$FILE/temp4133083596064813DE2905AE16C7B6DC2257B1D0053E096.pdf
В сайта на АССГ делото е под номер 5765 от 2012 г. Решението е № 1321 от 25.02.2013 г.

А за тези, които ги интересуват исканията и предложенията на протестиращите могат да посетят профила във Facebook на групата "Не на данък-паркинг..." http://www.facebook.com/groups/nenadanakparking/
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани