99 кандидат-депутати - квота на Държавна сигурност | webcafe.bg
newscafe

99 кандидат-депутати - квота на Държавна сигурност

Webcafe.bg, по desebg.com
18.09.2014, 10:43 (обновена 18.09.2014, 14:03)
Пламен Марков

Пламен Марков е изненадата в дългия списък

99 са кандидатите за народни представители с принадлежност към структурите на бившите тайни служби на тоталитарния режим.

Такава е равносметката след проверката от Комисията по досиетата на лицата, регистрирани за участие в парламентарните избори на 5 октомври. Проверката е засегнала 2996 кандидати, отговарящи на законовите условия за задължително разкриване на принадлежност.

Имената на 98 от тях бяха публикувани от комисията. Установено е и още едно лице, чиято самоличност не е разкрита, тъй като е вербувано от ДС преди навършване на пълнолетие.

Голямата изненада сред агентите в листите е бившият футболист и треньор Пламен Марков, водач на листата на "Движение 21" в Хасково, пише Христо Христов, автор на сайта desebg.com.

Марков е един от двамата кандидати с агентурно минало, издигнат от партията на Татяна Дончева. По ирония именно Дончева беше един от основните двигатели за приемането на закона за досиета през 2006 г., по който Марков е проверен, коментира Христов.

Пламен Марков е вербуван като агент от Трето управление на ДС (ВКР, военното контраразузнаване) под псевдонима „ЯКИМОВ". ВКР се смята за структурата на ДС, която е верният политически орган на БКП в армията.

Досието на Пламен Марков обаче не фигурира. За неговата принадлежност в архивите са открити само картони и вписване в регистрационния дневник. Няма и данни докога е продължило сътрудничеството му към ДС.

Когато през 1980 г. е вербуван, Пламен Марков става заслужил майстор на спорта и е футболист на ЦСКА, футболният клуб, който е под опеката на Министерството на народната отбрана, а състезателите му са военизирани.

Другото име, което изпъква, макар да беше обявен през 2010 г. при проверката на МВР, е това на Николай Радулов, бивш секретар на МВР (1997-1998) по време на правителството на Обединените демократични сили с премиер Иван Костов. Той е щатен служител на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1981 г. Днес е кандидат за депутат, издигнат от „България без цензура" в 25-и МИР София.

Интерес представлява и присъствието на бившия главен мюфтия Недим Генджев в листата на „БСП лява България" в 30-и МИР-Шумен (макар и на неизбираемото 11-то място). Той бил щатен служител на Окръжно управление на МВР-ДС Шумен от 1973 г., а след това на същата структура в Русе. Името му беше огласено за първи път при проверката на Висшия мюсюлмански съвет през 2012 г., припомня desebg.com.

По-малко, но с по-големи шансове

Сравнението с последните парламентарни избори показва, че квотата на ДС в листите е намаляла с 38 имена. В същото време, обаче, позиционирането им на избираеми места може да увеличи "парламентарната група" на бившите агенти в 43-то Народно събрание.

Най-голямата ДС-квота се намира в листите на "БСП Лява България" (13 агенти, сред които Васил Коларов, Румен Гечев, Таско Ерменков, Емил Георгиев от Екогласност и др.).

Патриотичният фронт на ВМРО и НФСБ е излъчил 12 бивши доносници (сред които е коалиционният съпредседател Красимир Каракачанов и част от лицата на НФСБ, водещи предавания по ТВ СКАТ, като Стефан Солаков и Велизар Енчев).

В АБВ на Георги Първанов са открити още 11 агенти. Самият Първанов също бе разкрит като сътрудник на Държавна сигурност, но не е кандидат за депутат.

11 имена на ДС-агенти в листите на ДПС. Сред тях са Ахмед Башев, ЯНко Янков, Рамадан Аталай и самият лидер Лютви Местан.

България без цензура се е отчела с 9 кандидати от ДС, а Атака с 4-ма.

В листите на десните партии също не липсват кандидати с принадлежност към бившите тайни служби - в ГЕРБ те са петима (двама водачи на листи, с пореден депутатски мандат), а в Реформаторския блок бе открит един кандидат с досие - Владимир Матеев от квотата на БЗНС. Малко по-късно през деня Матеев оттегли кандидатурата си като кандидат за народен представител.

Oще: агенти  атака  ббц  бсп  герб  движение 21  досиета  дпс  дс  държавна сигурност  избори  кандидат-депутати  комисия по досиетата  парламент  патриотичен фронт  пламен марков  реформаторски блок  ченгета 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани