ДКЕВР отлага решението за ЕРП-тата | webcafe.bg
newscafe

ДКЕВР отлага решението за ЕРП-тата

Webcafe.bg
28.04.2014, 09:05 (обновена 28.04.2014, 11:16)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Процедурата по отнемане на лицензиите на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про беше открита на 19 март.

ДКЕВР отново отложи взимането на решение за процедурата по отнемане лицензите на трите електроразпределителни дружества заради дълговете им към НЕК. На ЕРП-тата е даден срок до 12 май, за да предоставят своите становиша по въпроса. ДКЕВР ще ги прегледа, анализира и след това ще вземе своето решение. Това беше второто заседание на енергийния регулатор за този месец във връзка с лицензиите на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про.

Процедурата по отнемане на лицензиите им беше открита на 19 март.

НЕК сигнализира през миналия месец енергийния регулатор, че енергодружествата са си прихванали близо 350 млн. лева като компенсации за закупената от тях енергия от възобновяеми източници по преференциални цени (EVN - 216 млн. лева, ЧЕЗ - 67 млн., Енерго Про - 63 млн. лева). ЧЕЗ, EVN и Енерго Про са длъжни по закон да изкупуват тази енергия. Друбжествата от своя страна, твърдят, че НЕК им дължи пари за изкупена от тях зелена енергия.

Според ДКЕВР прихващанията на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про са неправомерни, а прихващанията са еднолични и без правно основание, изземват законово делегирани правомощия на регулатора и лишават НЕК от необходимите й средства за осъществяване на лицензионна дейност, което застрашава сигурността на доставките в енергийната система.

Ако лицензите на енергодружествата бъдат отнети, ДКЕВР ще има право да назначи в тях "особен управител", който да ги управлява. Собствеността върху мрежите и съоръженията обаче остава на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про.

При предишното заседание на 7 април енергийният регулатор отложи взимането на решение за ЕРП-тата, заради нови факти, които НЕК представи пред ДКЕВР. Миналата седмица ЕVN поиска от ДКЕВР информация относно съдържанието на доказателствата и тяхната връзка с нарушенията, за които се твърди, че са извършени от EVN.

Дружеството внесе в НЕК предложение как да бъде уреден съществуващият търговски спор между двете компании за невъзстановените разходи на EVN, произтичащи от задължението за изкупуване на енергията от ВЕИ производители. По този начин EVN започна преговори с НЕК, които да доведат до взаимоприемливо решение по спора. Подобни стъпки предприеха и от ЧЕЗ.

Oще: дкевр  дългове  евн  електроенергия  енерго про  ерп  ерп-та  ток  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани