БСП върна платения статут за чужденците | webcafe.bg
newscafe

БСП върна платения статут за чужденците

Webcafe.bg
24.10.2013, 11:18 (обновена 24.10.2013, 17:48)
пари, плащане

Снимка: © Sofia Photo Agency

Срещу 1 млн. лева в банка за 5 г. срок всеки чужденец може да остане преспокойно в България

Чужденците ще получават разрешение за постоянно пребиваване в България, ако са вложили над 1 млн. лева в лицензирана кредитна институция у нас по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене промени в Закона за чужденците, внесени от Корнелия Нинова, Атанас Пъдев и Атанас Мерджанов.

Тази възможност е била отменена в началото на тази година по искане на ДАНС и Националната разузнавателна служба, но сега отново я връщат в закона.

Според ГЕРБ по този начин биха могли да се легализират инвестиции с неясен произход и чужденци да получат статут на постоянно пребиваващи и съответно гражданство.

Красимир Ципов от ГЕРБ поиска шефовете на разузнаването и контраразузнаването да бъдат извикани в парламента и да обяснят пред депутатите какво се е променило за по-малко от година и отпаднали ли са притесненията им, че у нас влизат капитали с неясен произход.

При първото четене на законопроекта бившият министър на икономиката Делян Добрев обясни схемата: "Хора, които нямат тези финансови възможности, използват добре известни в България една-две адвокатски консултантски кантори, които срещу добро възнаграждение внасят от името на този чуждестранен гражданин 1 млн. лева в българска банка. По този начин той, без да има този милион, без да има каквато и да е външна инвестиция в България, дори и депозит, получава постоянно пребиваване".

Един от вносителите - Корнелия Нинова, обяснява, че гаранция срещу злоупотреби е изискването 5 години да поддържаш инвестицията.

Измененията предвиждат още условия за по-благоприятно третиране на инвеститорите, които са направили инвестиция, надхвърляща 2 милиона лева.

Българската агенция за инвестиции да осъществява непосредствен контрол върху инвестициите, както и да следи дали вложението е прехвърлено или прекратено. При неспазване на закона, е предвидено отнемане на статута на постоянно пребиваващи на инвеститорите.

Oще: 1 млн. лева  бсп  герб  данс  инвеститори  инвестиции  нрс  статут  чужденци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани