Студентите без акции утре - заради БСП и дербито | webcafe.bg
newscafe

Студентите без акции утре - заради БСП и дербито

Webcafe.bg
15.11.2013, 17:28 (обновена 15.11.2013, 17:34)
Сектор Б, вечно дерби, 2013

Поради утрешния митинг на БСП в подкрепа на правителството и дербито "Левски" - ЦСКА, "Ранобудните студенти" няма да осъществяват акции навън, заяви пред "Фокус" Николай Дюлгеров.

"Не искаме да ставаме част от тези междупартийни борби. Утре също така в Пловдив ще се проведе и протестният митинг на ГЕРБ и затова преценихме, че така ще е най-добре", обясни той.

"Не смятаме да се съюзяваме с партии. Ние сме безпартийни и на такива коментари, че трябва да се съюзим с ГЕРБ, няма как да отговорим положително", каза Дюлгеров.

По думите му сградата на Ректора остава окупирана до неопределено време. Допускат се студенти и преподаватели, както и администрацията и всеки един може да подава нужните за него документи.

БЛС: Лекарите се отказват от ефективни протести

Междувременно стана ясно, че лекарите се отказват от ефективни протести, съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС).

Миналата седмица ръководството на съюза изпрати запитване до 28-те регионални колегии в страната с оглед вземане на решение за ефективни протестни действия.

Лекарите трябваше да изберат дали веднага да се пристъпи към организиране и провеждане на ефективни протести, ограничаващи дейността на всички нива в здравната система с осигуряване само на спешна помощ, или на този етап да приемат ангажиментите на правителството и НЗОК към тях, като останат в готовност за провеждане на протести, ако те не бъдат изпълнени.

23 районни колегии, или 82% от тях, са решили да дадат възможност на кабинета да изпълни обещанията, които пое към съсловието. 4 колегии - във Видин, Ямбол, Смолян и Шумен са поискали веднага да се протестира, а от Търговище не са имали становище.

Ангажиментите, поети от правителството

1. Приемане и публикуване в Държавен вестник на Правилата за добра медицинска практика, предложени от Български лекарски съюз в МЗ. Срок за публикуване до 31.12.2013 г.

2. Гарантиране на 100% плащане на болничната медицинска помощ за септември 2013 г. - 27 млн. лв. до 10.12. 2013 г. Заплащането на неразплатените здравноосигурителни плащания за болнична помощ за месеците октомври и ноември 2013 г. да се извърши до 20.01.2014 г.

3. НЗОК сключва анекси с лечебните заведения най-късно до 10.12.2013 г., с които се регламентира изпълнението на т.2.

4. Преминаване на финансирането и осигуряване на ваксините за задължителни имунизации и реимунизации от НЗОК към МЗ, считано от 01.01.2014 г., като сумата от 29 млн. лева остава в бюджета на НЗОК.

5. МЗ ежемесечно изплаща разликата в потребителската такса за пенсионери до 2.90 лв.

6. Създаване на работна група към Министерски съвет, в която да бъдат включени всички заинтересовани страни, с цел обсъждане на дългосрочни мерки за оптимизиране функционирането и подобряването на контрола на здравната система до 20.11.2013 г.

7. С 10 млн. лева се увеличават средствата за стоматологична дейност за 2014 г.

От БЛС се заканват, че дори една от тези точки да не бъде изпълнена от правителството и НЗОК, съсловието ще излезе на протест.

Oще: блс  бсп  дерби  дпс  здравеопазване  лекари  протест  ранобудните студенти  студенти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани