Кабинетът Близнашки предлага разделяне на ДКЕВР | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът Близнашки предлага разделяне на ДКЕВР

Webcafe.bg
21.10.2014, 18:30 (обновена 21.10.2014, 18:53)
дкевр

Снимка: © webcafe.bg

Проектът на МИЕ дублира предизборни ангажименти на ГЕРБ - отделянето на енергийния от водния регулатор, както и избор от НС на "компетентен и независим състав на ДКЕВР"

ДКЕВР да се раздели на два състава - четиричленен регулатор по въпросите на енергетиката и втори - за водоснабдяването, в който да влизат двама представители на Комисията.

Това предвижда проект за промяна в Закона за енергетиката, предложен от служебното министерство на икономиката и енергетика. Текстът е публикуван на сайта на МИЕ като проект за обществено обсъждане.

От екипа на Васил Щонов предлагат регулаторът да се избира от Народното събрание, а не от Министерски съвет, както досега.

Проектът на служебното правителство има очевидни сходства с предизборната програма на ГЕРБ за реформа в енергетиката, която също предлагаше отделянето на енергийния от водния регулатор, както и избор от НС на "компетентен и независим състав на ДКЕВР".

В свои изяви преди изборите на 5 октомври председателят на ГЕРБ Бойко Борисов дори предлагаше въвеждането на изискване за мнозинство от 2/3 от народните представители за избора на състав на новия регулатор. Тогава предложението му беше подкрепено и от председателя на ДПС Лютви Местан.

Разликата между двете визии е записаното в програмата на ГЕРБ "изискване" за "въвеждане на законови текстове за персонална отговорност на членовете на регулатора за вземаните от тях решения".

Според проекта на кабинета Близнашки, изискванията към новите членове на комисията са да имат висше образование със степен "магистър" (без ограничения в специалността), както и професионален опит не по-малко от 10 години, от които поне пет да бъдат в енергийния или ВиК сектор.

Предложенията за състав на новата комисия ще могат да се правят и от неправителствени организации, регистрирани в обществена полза в сферата на енергетиката, регулирането на ВиК услугите или по Закона за защита на потребителите.

Председателят на новата комисия ще има право да участва в заседанията на двата състава.

"За да се гарантира независимост на вземаните от ДКЕВР решения, в закона следва да се посочи, че регулаторът не трябва да търси или приема директни инструкции от правителството или друго публично или частно лице, че трябва да работи независимо от всякакви пазарни интереси", пише в мотивите на Министерството на икономиката.

В проекта се предвижда новият състав на регулатора да пише сам бюджета си, като промени по него ще може да прави само Народното събрание.

Oще: близнашки  васил щонов  вик  водоснабдяване  герб  дкевр  енергетика  комисия  мие  министерство на икономиката и енергетиката  програма  регулатор  служебен кабинет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани