По-малко от шест часа сън на нощ увеличават риска от ранна смърт, твърдят учени | webcafe.bg
newscafe

Редовната липса на сън води до ранна смърт

Webcafe.bg
05.05.2010, 16:53 (обновена 05.05.2010, 17:08)
жена, сън

Трябва да се спи между 6 и 8 часа на нощ, иначе или хвърляш топа, или ставаш Спящата красавица

По-малко от шест часа сън на нощ увеличават риска от ранна смърт, твърдят учени от университета в Уоруик. Те са достигнали до този извод след анализа на данни от 16 изследвания, в които са участвали повече от 1,3 милиона души.

Според изследователите, има пряка връзка между спането под шест часа на нощ и преждевременната смърт. Хората, които редовно спят по-малко време, имат вероятност от 12% да умрат в рамките на следващите 25 години.

Открита е и връзка между спането повече от девет часа на нощ и ранната смърт. Смята се, че причината за това е, че дългият сън е по-скоро знак за наличие на сериозно заболяване, отколкото за някакъв ефект от самия сън.

Професор Франческо Капучио, ръководител на Програмата по сън, здраве и общество в Университета в Уоруик, коментира: "Докато краткият сън може да представлява причина за лошо здраве, дългият сън се смята повече за индикатор на лошото здраве. Съвременното общество регистрира постепенно намаляване на количеството сън на хората - и тази тенденция е по-често срещана сред работещите на пълен работен ден, което подсказва, че това може да се дължи на социален натиск за повече работно време и повече работа на смени. От друга страна, влошаването на здравословното състояние често е придружено от удължаване на времето за сън."

Докладът, публикуван в списание Sleep, обобщава 16 изследвания от Великобритания, САЩ, Европа и Азия, които общо са проследили състоянието на над 1,3 млн. души в продължение на близо 25 години. Общо повече от 100 000 случая на смърт сред изследваните са били регистрирани за периода на наблюдението.

Обобщаването на данни по този начин, известно като метаанализ, може да разкрие модели и тенденции, които иначе може и да не са лесно различими в отделните изследвания.

Капучио, който е работил със свои колеги от медицинския колеж към университета "Федерико II" в Неапол, Италия, добавя: "Редовният шест до осемчасов сън всяка нощ вероятно е оптимален за здравето. Времетраенето на съня би трябвало да се приема като допълнителен поведенчески рисков фактор - или е знак за риск от страна на средата и може би подлежи на промяна както чрез просвета и съвети, така и чрез мерки за подобряване на общественото здраве, ориентирани към подходящи промени във физическото състояние и работната среда."

Oще: изследване  смърт  сън 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани