Промишленото производство със силен спад за 2 месеца | webcafe.bg
newscafe

Промишленото производство със 6.9 на сто спад за 2 месеца

Webcafe.bg
10.05.2013, 11:59 (обновена 10.05.2013, 20:46)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ отчитат увеличение от 4.3% през март

Индексът на промишленото производство е намалял с 2.3% през март в сравнение с февруари, когато имаше понижение с 4.6%. Това е спад от 6.9% само за два месеца, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През март спадът на промишленото производство е дори 3.6% спрямо същия месец на 2012 г.

Най-рязко е свиването в добивната промишленост - цели 12% през март спрямо предишния месец, в преработващата -  с 3.7%, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ отчитат увеличение от 4.3%.

Оборотът през март нараства спрямо предходния месец в почти всички икономически групи. Съществено увеличение е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3.4%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.3%, и в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 2.2%.

Оборотът намалява в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.3%.

Държавната енергетика на загуба

Тежката икономическа ситуация в България не е тайна за никого и последните данни за големите държавни компании потвърждават колко лошо е положението, особено в енергетиката.

Оказва се, че най-големите губещи в ситуацията са НЕК и "Булгаргаз". И двете компании имат по 100 млн. лева загуба през 2012 г. Учудващо обаче Българският енергиен холдинг е с печалба - 300 млн. лева. Причината е в доброто представяне на другите дружества в енергийния сектор и особено АЕЦ "Козлодуй", който е на плюс със 150 милиона лева.

По отношение на НЕК положението е толкова лошо, че компанията не е в състояние да изкупува задължителните количества електроенергия.

Извън енергетиката загуби продължават да трупат железниците и пощите, информира Нова телевизия.

Oще: нси  производство  спад 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани