Затвор за укрити осигуровки от 1 януари 2011 г. - за това се разбраха участниците в тристранката днес | webcafe.bg
newscafe

Затвор за укрити осигуровки одобри тристранката

Webcafe. bg
01.11.2010, 16:18 (обновена 02.11.2010, 12:16)
бойко борисов

Снимка: © BNEWS, Димитър Кьосемарлиев

Премиерът Бойко Борисов най-сетне може да се похвали с пълно съгласие по пенсионната реформа, която ще продължи до 2035 г.

Тристранката постигна днес уникално решение: до 8 години затвор за укрити осигуровки от 1-ви януари 2011 г.  За идеята се говори от поне 8 години, но нито едно от двете правителства, управлявали ни през това време, не я въведе, за да не разсърди бизнеса.

Мерките се налагат за подобряване на събираемостта на осигурителните вноски. Умишленото укриване на осигуровките се приравнява с данъчно престъпление.

От 1 януари 2011 г. влиза в сила и увеличението на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 1.8%.

От 1 януари 2017 г. се увеличава общият размер на осигурителната вноска за всички категории работници с 2% - от 5 се увеличава на 7 процентни пункта. Тези средства ще отидат в универсалните пенсионни фондове, където по закон се осигуряват родените след 1959 г.

Условията за пенсиониране на работниците от първа и втора категория труд няма да се променят до края на 2014-та. От 2015-та за тях започва плавно нарастване на възрастта с по 6 месеца. Това остава в сила, въпреки препоръката на мисията на МВФ и настояването на финансовия министър Симеон Дянков увеличението на пенсионния стаж с по 6 месеца да се въведе още от догодина. Така синдикатите са почти напълно удовлетворени.

Идеята е работещите при тежки условия на труд да се пенсионират най-рано осем години преди навършване на редовната възраст, а работещите втора категория - три години по-рано. До 2014 г. те ще получават пенсиите си от НОИ, където професионалните фондове ще прехвърлят партидите на хората, на които им предстои ранно пенсиониране дотогава. Вноските им също ще постъпват в Националния осигурителен институт.

Ако те не се възползват от правото си на ранна пенсия, при навършването на редовната възраст за пенсия, НОИ ще им плати натрупаното по техните партиди, както сега това правят професионалните фондове. При смъртен случай преди получаването на ранна пенсия, парите ще се наследяват.

След изтичането на гратисния период, от 1 януари 2015 г. ранните пенсии ще се изплащат от професионалните фондове.

От 1 януари 2012 г. започва да расте възрастта за пенсиониране на жените и мъжете, заети в най-масовата трета категория труд, с по 4 месеца на всяка календарна година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г. Тогава жените ще се пенсионират на 63 години, а мъжете - на 65 години. Сега жените се пенсионират на 60 години при 34 години стаж, а мъжете - на 63 години, при 37 години стаж.

Предвижда се пенсионната реформа да продължи до 2035 г.

Кристалина Георгиева: Реформи се правят под натиск и сега!

Противно на премиера Борисов, който обяви, че реформи се правят, когато има пари, а не когато е криза, еврокомисарят ни Кристалина Георгиева е на друго мнение. Най-добрите реформи се правят под натиск, заяви тя днес по БНТ.

Еврокомисарят призова правителството да предприеме бързи реформи на пенсионната система, здравеопазването и образованието. Според нея думите на премиера на практика са верни, но никога не става така. "Да кажем, вие кога ще си ремонтирате покрива на къщата? Като протече най-вероятно, макар че много по-добре е да го ремонтирате, когато имате пари и е лято. Най-добрите реформи се вършат тогава, когато има преса на момента за това те да станат", заяви Кристалина Георгиева.

По думите й сега е "много добър момент" за реформи, както се прави, например, във Франция и Латвия. Според нея е много важно да се ангажира и обществото в дебата за реформите.

"Няма реформа, която всички да я подкрепят. Такова чудо аз не съм виждала. Но по-голямата обществена подкрепа идва тогава, когато хората разбират и са причастни към това, което става", каза Георгиева, която преди да спечели поста на еврокомисар, беше един от вицепрезидентите на Световната банка.

Тя призова за решителност да се взимат необходимите мерки.

"Вчера чухме от премиера това, че пенсионната реформа ще върви. Това е много добре. Ние трябва да имаме решителността да правим тези неща, които са ясни. Разбира се, има несигурност, неща, които трябва да експериментираме, за да намерим правилното решение. Но има и такива, които експериментите са направени, хората са го научили този урок за нас", заяви еврокомисарят по хуманитарната помощ и реагирането при кризи.

Георгиева коментира още, че в момента дебатът за пенсионната реформа е свален само до въпросите за пенсионната възраст и стаж. "Но не е само това. Има други важни неща в пенсионната реформа. Например, да знаем: това, което ние пестим, къде отива и колко е, когато се пенсионираме на какво да разчитаме. Тази предсказуемост също е част от пенсионната реформа. И за вас, за младите хора, тя е вероятно дори по-важна, отколкото другите елементи. За тези неща ние трябва да говорим", посочи Георгиева.

Oще: бойко борисов  вноска  нои  осигуровки  пенсия  премиер  работници  тристранка  фондове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 02.11.201011:03

Пенсионната реформа е обречена на неуспех.
Просто защото работещите са около 1.5 милиона, а пенсионерите са повече от 2 милиона.
За да се плащат пенсиите при това половение, трябва на всеки работещ да му се отдържа половината заплата и повече даже.
Но може ли това да стане ? Едва ли.
Единственото решение е да се вдигнат годините за пенсия, но и това е проблем, защото има професии където е трудно да работиш на 70 години.
А може би просто не трчбва да има пенсии - всеки възрастен да бъде подпомаган от децата си и това е. Така всеки да си възпитава децата .... или да се подсигурява с имотите си - наследство срещу гледане.
Имаше такава фирма дето срещу имотите на хората им даваше пенсии.
Обаче такива фирми са опасни.
Може би държавата трябва да поеме тази функция - срещу имот, прехвърлен на държавен фонд, да се дава голяма пенсия.

Щото сега има една аномалия - децата отидоха в чужбина и там хранят чуждите пенсионери със осигуровките си, а техните родители тук взимат от нашите пенсии и отделно от чужбина децата им дават пари.
Това не ми се вижда справедливо.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани