Магистратите отмениха текстове, които позволяваха финансиране на бг филми "при възможност" | webcafe.bg
newscafe

Конституционният съд даде шанс на българското кино

Webcafe.bg
05.04.2011, 12:02 (обновена 05.04.2011, 12:16)
съд

Конституционният съд отмени спорен текст от закона за бюджета, който позволяваше субсидия за български филми да се дава "при възможност"

Конституционният съд даде зелена светлина на финансирането на българското кино от държавата, като отмени текст от закона за бюджет 2011, който разрешаваше това да се прави "при възможност".

Поправките действат от 1 януари. Промененият текст регламентира каква субсидия отпуска държавата за Националния филмов център.

Законът за филмовата индустрия регламентира годишна субсидия на база средностатистически бюджет за игрални, документални и анимационни филми - най-малко 7 игрални, 14 документални филма и 160 минути анимация. С текст в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета формулировката "най-малко" беше заменена с "до".

Промяната в начина на финансиране на филмовия център беше внесена от четирима депутати от ГЕРБ начело с Юлияна Колева. Отмяната й беше поискана от депутати от опозицията, след като бяха сезирани от филмовите дейци.

След произнасянето на Конституционния съд остава да действа стария вариант на закона.

Според решението на Конституционния съд въпросният отменен от тях параграф "няма характер на правна норма, а по-скоро е пожелание. Освен това прилагането й е обвързано със субективна преценка, нещо, което е недопустимо. Становищата, които представят различните организации от филмовите среди, подкрепят това твърдение".

"Изразът "по възможност" е неприемлив и от гледна точка на предписанието на Конституцията", заявява в решението си КС. Конституционните съдии се позовават на нормата от основния закон, според която държавата създава условия за свободно развитие на изкуството и го подпомага.

"Този текст дава израз на една дълголетна традиция, която потвърждава и я приема за правилна и изисква отношенията между държавата и българското изкуство и при действащата конституция да се развиват по този модел. Формулирането на подобно изискване в Конституцията няма друг смисъл, освен да установи едно задължение за държавата по отношение развитието на българското изкуство", пише още в решението.

Освен това се подчертава, че не може само "при възможност" да се отпускат средства за издръжка на филмовия център и за членството на България в международни организации на филмовата индустрия.

Oще: бюджет  държава  кино  конституция  кс  магистрати  решение  субсидия  филми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани