Бившият шеф на разузнаването обвинен за присвояване на 5 млн. лева | webcafe.bg
newscafe

Бившият шеф на разузнаването обвинен за присвояване на 5 млн. лева

Webcafe.bg
03.07.2013, 10:07 (обновена 03.07.2013, 18:43)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Бившият шеф на НРС Кирчо Киров отива на съд

Военноокръжна прокуратура-София внесе във Военния съд обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба генерал-лейтенант от резерва Кирчо Киров, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

След проведеното разследване от екип от прокурори и военни следователи генерал-лейтенант Киров е обвинен за това, че като директор на Национална разузнавателна служба, за пет години - от 2007 до 2011 г., присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са собственост на службата и са му били поверени да ги управлява като неин директор.

Присвоените парични суми са в особено големи размери - на обща стойност над 4.7 милиона лева и извършеното представлява особено тежък случай, с оглед високото служебно положение на извършителя и предназначението на присвоените средства.

За улесняване на присвояването, генерал Киров, в кръга на своите правомощия, съставил през цитирания период повече от 1100 официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Кирчо Киров оглави службата при кабинета Сакскобургготски, по време на първия мандат на президента Георги Първанов, и си тръгна от "Хайдушка поляна" след като приключи втория му мандат. На негово място е назначен ген. Драгомир Димитров.

И НСО и НРС в момента продължават да работят без специални закони за тях, както и през целия преход. Бившият кабинет на ГЕРБ пое ангажимент да приеме законопроекти за тях тази пролет, но правителството на Борисов падна от власт и така не спази обещанието си.

За честта на пагона

За всяка една от петте години са "усвоявани" приблизително еднакви суми - по малко под 1 милион лева. Така не е ясно къде са отишли близо 4.7 милиона лева от Националната разузнавателна служба. Парите ги няма, не сме длъжни да ги търсим. Направихме усилия да установим къде са отишли, но не достигнахме до някакви категорични доказателства. Това обясни на брифинг полк. Елин Алексов, наблюдаващ прокурор по делото срещу Киров.

"Използвани са неистински официални документи. Става дума за специфични дейности, като разходите са свързани с основната дейност на НРС. Цялото разследване срещу генерал-лейтенант от резерва Кирчо Киров премина под знака на класифицираната информация. Така ще продължи и процесът. Делото ще бъде при затворени врата, защото е строго секретно. Събрани са общо 30 тома доказателства", обясни Алексов.

"Постарахме се да бъдем максимално точни в обвинението, за да запазим достойнството на човека. Кореспонденцията бе изцяло поверителна, за да се запази не само авторитетът на страната, но и на един генерал. Сега трябва да докажем неговата вина. Обвинителният акт не е малък.

Той е 100 страници. Според събраните доказателства Кирчо Киров е единственият, който трябва да носи наказателна отговорност. На този етап той не е давал обяснения и е заявил, че се смята за жертва на политическата конюнктура в страната", добави Алексов.

Oще: документи  кирчо киров  нрс  прокуратура  разузнаване  разходи  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани