Рецепта срещу корупцията | webcafe.bg
newscafe

Рецепта срещу корупцията

Webcafe.bg
15.07.2013, 10:33 (обновена 15.07.2013, 11:11)
Стив Ханке

Стив Ханке ще стане почетен доктор на БАН

Известният икономист Стив Ханке обяви корупцията за най-важен проблем в България и даде рецепта - намаляване на състава на правителството и държавната администрация.

В много случаи бюрокрацията само улеснява рушветите, каза Ханке в интервю за bTV. Раздутият брой министри и чиновници е предпоставка за корупционните практики, които отказват много инвеститори да дойдат в България и създават негативен образ на страната ни.

Той се обяви срещу коалиционното управление по принцип, защото такива правителства имат „склонност да бъдат слаби и обикновено не могат да направят нещо добре".

Първият съвет, който Ханке би дал на премиера Орешарски, е да включи истински експерти в управлението.

Икономистът, познат основно с въвеждането на валутния борд у нас, предложи вариант, при който страната да се управлява от „състав от експерти", очевидно имайки предвид нещо различно от манифестираната като експертна коалиция на Пламен Орешарски.

„Реалистично е да се включат истински експерти, които да гледат по-напред в бъдещото и да развият стратегия за борба с корупцията. Никой в България не е правил план за справяне с проблема, понякога не знам дали хората знаят какво значи план", изтъкна Ханке.

Той обяснява протестите, които вече влязоха във втори месец, именно с нетърпимостта на хората към корупцията и „дефицита на надежда".

Ханке цитира данни, според които над 400 хил. българи между 15 и 50 г. са потенциални емигранти към Великобритания. Според това това би било катастрофа и показва, че българите нямат очаквания, ако останат в родината си.

Примерът на Сингапур

Стив Ханке посочи Сингапур за пример - проспериращата сега икономика там се справя с тежка криза с помощта на група от 12 експерти.

„Задачата им беше да измислят как кризата да се използва като възможност. За по-малко от година те излязоха с доклад и казаха, че трябва да се ориентират към изделия с висока добавена стойност. И тук се връщаме на корупцията - страната има почти нулева такава, защото имат нулева толерантност към това", обясни икономистът.

Oще: бюрокрация  валутен борд  икономика  корупция  правителство  стив ханке 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани