Средствата за онкоболните се харчат неефективно | webcafe.bg
newscafe

Средствата за онкоболните се харчат неефективно

Webcafe.bg
07.03.2011, 15:46 (обновена 07.03.2011, 15:54)
божидар нанев

По времето на Божидар Нанев като здравен министър са отклонени най-големи суми от парите за онкоболни

Средствата за онкболни се харчат неефективно. Това сочи одит на Сметната палата. Експертите са проверили как се харчат парите за медикаментите за злокачествени заболявания.

Основните проблеми, установени по време на одита, са при доставката на лекарствата, както и с начина, по който се предписват и доставят медикаментите.

От палатата отчитат, че в резултат на натрупаните проблеми се е стигнало и до много случаи на забавено и временно прекъснато животоподдържащо и животоспасяващо лечение на пациенти.

Близо 50 млн. лв. от отпуснатите средства от държавата за скъпоструващи лекарства са били отклонявани от здравното министерство за заплати и капиталови разходи. По-голямата част от сумата е била предназначена именно за онкоболни.

Проверката на одитния орган обхваща периода от 2006 до 2009 г.

В проверявания период са се сменили трима здравни министри - Радослав Гайдарски, Евгений Желев и Божидар Нанев, уточни председателят на Сметната палата Валери Димитров, който представи резултатите от одита.

Всеки от министрите е отклонявал средства, предназначени за скъпоструващи медикаменти, като най-голямата сума е за 2009 г .- 18 млн. лв., когато поста заемат Евгений Желев - до юни 2009 г., и Божидар Нанев.

През 2009 г. са останали и неразплатени 31,4 млн. лв. към доставчици и за тях са плащани и лихви.

"Не са установени закононарушения, но има тежки хронични проблеми в управлението на здравното министерство. Неефективното управление на средствата за скъпоструващи лекарства води до множество случаи на забавено или липсващо лечение", коментира председателят на Сметната палата.

Болните са чакали средно от 3 до 6 месеца за животоспасяващите лекарства. Не са ясни критериите за влизане и излизане от листите, спрямо които са получавали реда си.

Министерството на здравеопазването е било длъжно да набавя скъпоструващите лекарства чрез процедури по Закон за обществените поръчки, казаха от Сметната палата.

Oще: забавяне  здравеопазване  здравно министерство  злоупотреби  лекарства  одит  онкоболни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

2 AlahAkbar | 08.03.201120:53

И кво, виновни пак няма, наказани няма - е то хората с рак умрели, голяма работа, нали не гласуват на избори вече ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.03.2011, 06:35

1 Венцислав Каменов | 08.03.201106:40

При положение, че това са средства за спасяване на човешки живот, а нашето нещо наречено държава ги е откраднала /усвоило неправомерно/ трябва така да се направят законите, че всички които са били отговорни за това да ги съдят за убийство. Ясно е, че ще си продължават съдилищата да ги оправдават - те са си написали законите за тях, но ние докога ще го позволаваме?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани