България платила 1 млн. евро за нарушени човешки права | webcafe.bg
newscafe

България платила 1 млн. евро за нарушени човешки права

Webcafe,bg
09.04.2011, 10:11 (обновена 09.04.2011, 10:23)
страсбург, съд, права на човека

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е наредил на България да плати общо 980 148 евро по дела за нарушения на човещките права у нас

Европейският съд по правата на човека в Страсбуг е наредил на България да плати общо 980 148 евро обезщетения за съдебни разноски по дела за нарушени човешки права. Данните, които са към ноември 2010 г., са отбелязани в доклад на Държавния департамент на САЩ. По делата са били констатирани 89 нарушения на Европейската конвенция на човешките права от страна на България.

Корупция в изпълнителната, законодателната и съдебната власт и натиск и сплашване на журналисти са част от проблемите с човешките права в България, посочени в годишния доклад на Държавния департамент за състоянието на човешките права в света за 2010 г. Отбелязани са и   лошото отношение от полицията към задържани лица и представители на малцинствата и тежките условия в затворите.

Според анализа макар и по закон свободата на словото да е гарантирана, има сигнали, че лица с политически и икономически интереси сплашват журналисти. Неправителствени организации сигнализират, че журналисти практикуват автоцензура или вземат пари от политици и бизнесмени, както и от босове на организираната престъпност за представянето им в положителна светлина.

В много случаи не може да се идентифицират истинските собственици на някои медийни компании. На 22 октомври 2010 г. Народното събрание е приело закон за периодичните печатни медии, който цели да наложи прозрачност в медийната собственост, се отбелязва в доклада.

Клеветата се преследва от закона, а много дела за клевета са породени от медийни отразявания на корупция или лошо управление. Най-често тъжители са представители на властта и други лица на публични длъжности, се отбелязва в доклада.

По повод прозрачността и чистотата на изборния процес, се казва, че между 10 и 16 процента от гласовете на изборите за Европейски парламент са били купени или манипулирани, включително чрез разкарване на автобуси с избиратели на едно или друго място. Това значително е повлияло на резултатите заради ниската избирателна активност. Към юли м.г. властите са изправили пред съда 158 души за изборни нарушения, а съдилищата са осъдили 97 от тях.

По отношение на корупцията и прозрачността сред управляващите се отбелязва, че въпреки нарасналите усилия да се търси отговорност от държавни служители, корупцията продължава да е проблем и в трите власти.

Законът предвижда присъди за корупция на официални лица. Правителството обаче не прилага закона ефективно и често пъти официални лица се замесват в корупционни практики безнаказано. Корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване на държавни средства и нарушения по договори за държавни поръчки.

Констатирано е, че продължава да съществува корупция по високите нива на граждански и административни съдилища. Неправителствени организации съобщават, че в изпълнителната и съдебната власт корумпирани служители често биват уволнявани, оказва им се натиск да напуснат или най-често биват преназначени, вместо да бъдат съдени по обвинения в корупция.

В доклада се отбелязва, че "твърде формалният подход към процедурите от страна на съдебната система затруднява ефективното съдебно преследване в дела за организирана престъпност и корупция от висок ранг".

Безнаказаността продължава да е проблем. Според Държавния департамент проблемите у нас  включват насилието над жени и деца, двоен стандарт при образованието на ромски деца, което е на по-ниско ниво спрямо това на останалите, тежките условия в управляваните от държавата домове на изоставени деца и сираци, трафика на хора и дискриминацията над хора с увреждания, роми, други представители на малцинствени групи и лесбийки, гейове, бисексуални и травестити.

Oще: българия  власт  дискриминация  журналисти  затвори  корупция  натиск  роми  страсбург  хора  човешки права 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани