Брюксел опроверга Орешарски | webcafe.bg
newscafe

Брюксел опроверга Орешарски

Webcafe.bg, по Dir.bg
04.12.2013, 20:11 (обновена 05.12.2013, 15:21)
Европейска комисия

ЕК не е обвинявала конкретни лица или политически партии, се казва в писмото на Огнян Златев, ръководител на представителството на Еврокомисията в България. Златев призовава да не се изопачават фактите

Европейската комисия не е обвинявала конкретни лица или партии във връзка с временното спиране на Оперативна програма "Околна среда", обяви ръководител на представителството на комисията в София Огнян Златев. По този начин той опроверга премиера Пламен Орешарски, който посочи друга фактология, отговаряйки на въпрос на соцдепутата Петър Курумбашев кой носи отговорността за спрените пари по ОПОС.

Брюксел замрази над 900 млн. евро за България по ОП "Околна среда", като страната ни има 6 месеца срок да отстрани посочените нередности. Преди това трябва да предложи коригиращи мерки за отстраняване на недостатъците в системата за управление и контрол на програмата.

По време на днешния парламентарен блиц контрол той заяви, че отговорност за проблемите трябва да се търси от служителите, отговарящи за програмата, а за неупражнен достатъчен контрол - от министрите по околната среда и еврофондовете в периода 2010-2012 г. 

Орешарски не назова поименно Нона Караджова и Томислав Дончев, които тогава заемаха тези постове в кабинета на ГЕРБ. Заяви обаче, че ще даде виновните на "съответните органи" - но не назова и органите.

"Бих искал да подчертая най-категорично, че ЕК не е обвинявала конкретни лица или политически партии. Да се ​​твърди нещо подобно е пълно изопачаване на фактите - още повече, че в писмото от 27 ноември, с което Комисията формално информира българските власти за прекъсването, и мерките, които трябва да се предприемат, имена не са споменати", се казва в опровержението от Златев.

Той подчертава, че в писмото става дума за системи, които не функционират правилно, а не за отделни лица.

И отбелязва, че проектите, по които одиторите на ЕК са посочили за възможни нередности, засягат годините 2008, 2009 и 2010, така че нито една конкретна партия или конкретно правителство могат да бъдат сочени за единствено отговорни.  

Орешарски обаче заяви пред депутатите следното: "Колкото до отговорността, безспорно предходното правителство, трудно може да избяга от тази отговорност".

Томислав Дончев коментира, че носи своята отговорност за всичко, което е направил, и всичко, което не е успял заради недостатъчното време. Той добави, че в писмото се говори за проблемните проекти по околна среда от началото на програмния период, който започва през 2008 г. 

Писмото от Брюксел


Постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев е изпратил официално писмо, подписано от Валтер Дефа - директор на ГД "Регионална политика и урбанистично развитие" на ЕК, за преустановяване плащането на искания за междинни плащания по ОП "Околна среда", съобщиха междувременно от пресцентъра на екоминистерството.

В писмото се посочва, че разплащанията ще са спрени, докато ЕК не получи увереност, че българските институции са предприели корективни мерки. Решението е в резултат на одит, който е установил, че Управляващият орган на ОП не е идентифицирал нито един от пропуските и нередностите.

Българските власти са поканени да вземат мерки в няколко направления: подобряване на системите за управление и контрол на ОП, преглед на проектите от 2010-2013 г., който да доведе до налагане на финансови корекции за ясно дефинирани нарушения в обществените поръчки, както и преглед на проведени одити за 2011 и 2012 г.

Манипулацийка

Отговорни за замразяването на финансирането по ОП "Околна среда" са трима бивши министри от правителството на Бойко Борисов -Томислав Дончев - министър по европейските фондове, сега депутат от ГЕРБ, Нона Караджова - министър на околната среда и водите, Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите, съобщи по-рано през деня БГНЕС.

В информацията, пусната там, бе доста сходна с отговора на Орешарски по време на парламентарния контрол, даден по-късно.

"Вина имат още и Ивелина Василева - ресорен заместник-министър на околната среда и водите, и двама високопоставени държавни служители : Малина Крумова - ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) и Добринка Михайлова - ръководител на звено "Одит на средствата от ЕС" в МФ. Това става ясно от анализ, публикуван от Capital.bg и в което се посочват мотивите за предприетите от Брюксел действия", пише още в информацията. В цитираната медия обаче в материал по темата няма цитирано нито едно име.

Oще: брюксел  ек  огнян златев  околна среда  пламен орешарски  плащания 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

1 Прокопи | 04.12.201321:42

Айде сега измишльотини.... това което разбирам аз от прочетеното (не само във уебкафето), откритите нередности засягат периода 2010 - 2011 - 2012.

Естествено.... не могат да се обвиняват министрите от този период.

Въобще, уебкафето сериозно се поосирате, откакто започнаха рекламите на Цвети Бориславова.
   

оценка

+3 -0