До 6 години затвор за цигара марихуана в новия НК | webcafe.bg
newscafe

До 6 години затвор за цигара марихуана в новия НК

Webcafe.bg
24.01.2014, 09:58 (обновена 24.01.2014, 17:51)
марихуана

Снимка: © Getty Images

В Европа се либерализира продажбата на лекия наркотик с лечебна цел, а търговията и употребата му е разрешена в няколко щата в САЩ

Ако новият Наказателен кодекс (НК) влезе в сила, всеки, който бъде хванат да пуши или притежава дори една цигара марихуана, е заплашен със затвор от 1 до 6 години, съобщи "Сега".

За това предупредиха неправителствени организации. Това се случва в момент, когато в Европа се либерализира продажбата на лекия наркотик с лечебна цел, а търговията и употребата му е разрешена в няколко щата в САЩ. 

Отпада възможността маловажните случаи да се наказват с глоба, както е в действащия НК, цитира изданието Васил Харалампиев от сдружение "Рестарт". Проблемът, известен като "еднократна доза" или "една цигара марихуана", стои от години, пише журналистът Александър Колев.

Той намери някакво решение, след като в текстовете за наркотиците в НК беше вкарана специална алинея, която предвижда в маловажни случаи да има само глоба до хиляда лева. За такъв случай се приема залавянето с наркотик за собствена употреба.

В предлагания от Министерството на правосъдието и приет от правителството проект за нов НК, който вече бе вкаран за обсъждане в парламента, тази възможност липсва. Там е предвиден общ текст без изключения за маловажни случаи или малки количества. Той гласи, че "който в нарушение на установени правила придобива, държи или получава наркотично вещество или аналог на наркотично вещество" се наказва от 1 до 6 години затвор.

"Този текст е правилен", коментира правосъдният министър Зинаида Златанова по БНТ. Тя все пак призова по въпроса да говорят и криминалисти. В защита на новата разпоредба се обяви и зам.-шефът на ВМРО Ангел Джамбазки. Според него политиката по отношение на наркотиците трябва да е строго рестриктивна, тъй като притежаването дори на еднократни дози може да се окаже врата за наркоразпространение. 

Според Васил Харалампиев обаче става дума за завой в наркополитиката, който със сигурност не работи за превенция и за справяне с организираната престъпност. Според него сегашното положение в НК е половинчато, но все пак е нещо. Той припомни, че по цял свят конопът се легализира за медицински цели при болестите паркинсон, алцхаймер, диабет, а у нас е точно обратното.

Харалампиев призна по БНТ, че също използвал марихуана по предписание на своя лекар. По негово мнение Франция, Румъния, Испания, Чехия имат различни решения, но все в посока либерализация, особено като става дума за използването на марихуаната за медицински цели.

За първи път ненаказването на еднократната доза бе вкарано през 2000 г. от СДС. През 2002 г. в Министерския съвет беше внесена наредба, която да определя точните количества от всеки наркотик за еднократна употреба. Документът обаче не бе приет.

През 2003 г. тогавашният шеф на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов и депутатите от "Новото време" внесоха проект за отмяна на еднократната доза. Тя бе отменена година по-късно и отново всяко количество започна да се наказва със затвор. През 2006 г. тя пак бе върната, като се прие сега действащият текст, който се отнася за маловажните случаи. 

"Проектът за нов НК трябва да бъде подложен на обществена и професионална дискусия, НК не се приема ей така", коментира вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той допълни, че проектът има своите плюсове, но и не скри и проблемите му. Като пример даде занижаването на наказанията за т. нар. членуване в престъпно сдружение, което ще позволява обвинените да се отървават само с глоба.

Цацаров обясни, че в прокуратурата се работи по становище по проекта, но то няма как да бъде готово за 2-3 седмици. И Висшият съдебен съвет не успя да се вмести в невъзможно кратките срокове за становище.

Oще: затвор  марихуана  нк  проект  цигара 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.03.2014, 22:07

25 Дарина Узунова | 19.03.201422:07

Протест

Да спрем настъпващия тоталитаризъм! НЕ на новия Наказателен кодекс!
22 март 2014 г. от 14:00 часа

София: пред езерото Ариана:
https://www.facebook.com/events/592602967498128

Пловдив: пред общината (на копчетата):
https://www.facebook.com/events/289592841194520
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

24 qhasper | 29.01.201421:13

Докато продължава да не се обръща внимание на масовия ахкохолизъм и вредите от него, всякакви гимнастики да се изкара тревата някакъв черен дявол си остават както винаги смешни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2014, 19:18

23 aceofspades | 25.01.201411:15

Някой от философите с висок морал ще разясни ли на "защитниците на тревата" защо милионите, които се хвърлят за борбата с младежите и девойките по паркове и градинки, не отиват за нещо наистина смислено, например за болници из страната, които нямат елементарни консумативи? Или да им изплатят на служителите заплатите? Или да купят още някоя линейка, че дори в София са дефицитни и хора ежеседмично умират, а фелдшерите са пребивани заради това?
Гражданско извисените антинаркомани, може ли да отговорят на този въпрос или няма достатъчно материал за популизъм по тая тема.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

22 Rowan | 25.01.201408:02

Докато бистрите морално-възпитателно-етичната страна на проблема с тревата, небрежно изтървате главната цел, както на вносителите на промените, така и на сайтовете борещи се срещу тях. На никой не му дреме, дали няколко тийнейджъра ще бъдат опандизени или не. Целите на двете страни са други.

На вносителите целта е повече от ясна – консолидиране на консервативния електорат. В страна дето властта се дава предимно от възрастното население, закърмено със страха от лошия капитализъм, „покваряващ младите с вулгарния рок и промиващ им мозъците с наркотици“,… трябва ли да обяснявам повече?

На другата страна на барикадата са сайтовете привидно защитаващи правата на младите. Казвам „привидно“, защото целта им е друга. Никога не забравяйте, че ако повечето партии си имат сайтове, то повечето „независими“ сайтове си имат партии... емен-емен да минат 4-те процента. И целта на тази „справедлива“ борба отново е борба за гласове – мобилизация на защитниците на тревата, като отпор на лошите дърти задръстеняци.

Отново и отново „разделяй и владей“, противопоставяне на различни прослойки на обществото, с цел печелене на гласове, а ние тук си бистрим, е ли е целесъобразно тревичкото да търка наровете в килията или не… Събудете се бре, избори идват и „борбата е безмилостно жестока“…
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.03.2013, 01:33

21 straight out the sewer | 25.01.201402:16

Е тогава 70 процента от населението трябва да влезе в панделата.И децата им включително!За полицаите няма смисъл да коментирам.Всеки полицай,който познавам,си пафка сутрин с кафето да го web@
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 25.01.201400:30

>ще има и олигофреним които ще се вуржат на думата "абстиненция"

Предполагам ако аналогично кажеш, че слънцето се върти около Земята, и някой сгреши да те поправи, ще го наречеш и него олигофрен?

>психическата зависимост

.. е доволно хлъзгава плоскост.
След като няма физиологични механизми, които да образуват измерваема физиологична зависимост (например, понижена чувствителност към определени хормони), то работната дефиниция на психолозите (според DCM-V) е неточна и позволява свобода в интерпретацията - нещо от сорта на "ако са налични K от следните N симптома, то това се квалифицира като зависимост", а симптомите са също толкова неясни, например "съществено пречи на ежедневния живот".
В този контекст, разликата между зависимостта дори на най-големия тревоман и твоята зависимост към писането на коментари в webcafe е количествена, а не качествена. Като пряко следствие - предлагаш ли да бутнем и теб в затвора, може би евентуално за по-малък период от гореспоменатите 1-6 години?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

19 Manuela Gerenova | 24.01.201422:55

Като че ли пропускате, че тук говорим за еднократната доза/ една цигара, не говорим за някой, хукнал с торбите и килата.
И какво ако приемат промените в кодекса? Ще опандизят някой нещастен гимназист и ще ни проглушат ушите как долните наркомани най-накрая си получават заслуженото. А Иван ще потрива ръце, доволен от загриженото за добруването на народа правителство, което се е погрижило за най-големия му проблем под формата на няколко грама марихуана.
Същият този Иван пие уиски със салата по сватбите, понеже е безплатно. Същият този Иван всеки уикенд дъха на 50-градусова парцуца, която става единствено за разтривки, и леко вкиснало домашно вино. Същият този Иван с гордост се репчи, че не може народи, които се напиват с бира, да учат него, който изтрезнява с бира. Да не продължавам, че е грозна картинката... Но иначе, тревоманите, да...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.12.2011, 22:36

18 Реалист | 24.01.201422:38

ЛОЛ, знаех си, че ще има и олигофреним които ще се вуржат на думата "абстиненция" Смее се
А какво мислиш по въпроса с психическата зависимост, Прасчо?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 24.01.201421:34

Реалист, вземи се образовай малко, че звучиш смешно. Абстиненция има единствено при пристрастяване. При марихуаната пристрастяване няма, защото няма физиологичен механизъм, който да го изгради, и какъвто има при никотин, алкохол, кокаин и прочие.

А когато се сетите, че парите за затворите идват от вашия джоб под формата на данъци, може би наистина ще се замислите доколко ползата за обществото (и вас) от това едно 20-годишно хлапе да бъде вкарано в затвор за пушене на трева е изобщо реална, и си струва цената, които плащате вие.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 24.01.2014, 21:29

16 Stanley Marsch | 24.01.201421:31

А роднините на "законотворците" и на политиците ще влизат ли в затвора ?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани