ГЕРБ сложи лимит на държавната помощ за КТБ | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ сложи лимит на държавната помощ за КТБ

Webcafe.bg
30.10.2014, 17:12 (обновена 30.10.2014, 17:38)
Менда Стоянова

Снимка: © БГНЕС

"В момента в България има инвеститор. Той обикаля няколко пъти БНБ, Министерството на финансите и други институции и е заявил намерение да инвестира 1 млрд. евро в българската банкова система, в случая в КТБ. Време за този инвеститор няма. Ние искаме да му дадем време, на този който иска да налее пари и да не го изгоним", каза Менда Стоянова.

Държавната помощ за оздравяване на КТБ няма да надхвърля парите, които биха били необходими за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете, ако банката бъде обявена във фалит (около 1,5 млрд. лева). Такъв ангажимент пое председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Позицията на ГЕРБ идва ден след като бюджетната комисия реши да се вмени задължение на БНБ за оздравяване на банки, за които бъде установен отрицателен капитал, какъвто е случаят с КТБ.

От изказването й стана ясно, че решението на комисията ще бъде допълнено с условие да се задължи БНБ до понеделник да представи разчет с финансови обосновки за икономическите и бюджетните ефекти от кризата в Корпоративна банка.

"В момента в България има инвеститор. Той обикаля няколко пъти БНБ, Министерството на финансите и други институции и е заявил намерение да инвестира 1 млрд. евро в българската банкова система, в случая в КТБ. Време за този инвеститор няма. Ние искаме да му дадем време, на този който иска да налее пари и да не го изгоним", каза Менда Стоянова днес, визирайки тройния консорциум около Оманския фонд, виенския консултант EPIC и фирмата Gemcorp на бившия изпълнителен директор на VTB Capital Атанас Бостанджиев.

Днес стана ясно, че консорциумът вече е подал оферта за рекапитализиране на КТБ. От съобщение на БНБ миналата седмица стана ясно, че представители на инвеститорите са водили преговори не само с БНБ и Министерството на финансите, но и с представители на политически партии от 43-тото Народно събрание.

Стоянова не коментира дали ГЕРБ като партия е участвала в среща с Оманския фонд.

Инвеститорът ходи по институциите, където законът е дал това право да се правят планове за преструктуриране. Това са БНБ и Министерство на финансите. Ние сме политици и очакваме от специалистите в тези ведомства да ни препоръчат едно или друго решение, като го остойностят, заяви тя.

Доколко инвестиционното намерение на Оманския фонд и евентуалната държавна подкрепа от не повече от 1,5 млрд. лева биха попълнили недостига в КТБ, не е съвсем ясно.

В сряда подуправителят на БНБ Димитър Костов изчисли, че решението за оздравяване на банката ще означава влагане на допълнителна сума от не по-малко от 6 млрд. лева - 4,2 млрд. за покриване на загубата в капитала на КТБ и още 2 млрд. лева за осигуряване на временна ликвидна подкрепа, която да гарантира, че при отваряне на банката тя няма да фалира заради масово изтегляне на депозити.

Ръководителят на управление „Емисионно" в БНБ Калин Христов разкри, че потенциалните инвеститори имат интерес да участват в рекапитализирането на КТБ, но с не повече от 50% от необходимата сума, като очакват останалите средства да бъдат осигурени с държавна помощ.

Предложението на Бюджетната комисия за отлагането на фалита на КТБ трявба да бъде гласувано утре в пленарна зала.

Oще: бнб  герб  дпс  ктб  менда стоянова  министерство на финансите  омански фонд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани