Няма кой да ни мине по мизерия | webcafe.bg
newscafe

Няма кой да ни стигне по мизерия

Webcafe.bg, по в. Труд
22.03.2013, 12:33 (обновена 22.03.2013, 12:50)
баници

Снимка: © Явор Николов

Само Югозападният регион в България, в който е и столицата, не попада в класацията на мизерията

България е абсолютният и безалтернативен шампион по мизерия в рамките на Европейския съюз, съобщи "Труд".

В най-срамната класация на Евростат - за регионите с най-нисък стандарт на живот, български райони заемат 5 от първите шест места, пише журналистът Светослав Метанов. Използвани са данни към 2010 г., като е изчислен брутният вътрешен продукт на човек от населението през покупателната способност.

Северозападна България (областите Видин, Враца и Монтана) заемат призовата позиция, покривайки едва 1/4 от средното ниво за БВП в ЕС.

Втори по бедност на Стария континент отново е български регион - Северен централен. Областите Плевен, Русе, Габрово и Ловеч покриват едва 29 процента от средното ниво за ЕС.

Третото място се пада на румънските погранични райони с Молдова, но веднага след това пак идват Южен централен, Североизточен и Югоизточен район за планиране - пак от България.

Единственото изключение в България е Югозападният регион, в който попадат София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Според данните на Евростат Югозападният регион покрива 75% от средното ниво на БВП на човек от населението в рамките на ЕС, като това е заради столицата.

Безспорният лидер по богатство е британският регион Вътрешен Лондон, който е почти 3.3 пъти по-богат от средното ниво в ЕС. Призовата тройка се допълва от Люксембург и Брюксел.

Седмото и осмото място по богатство обаче са заети от региони в Нова Европа - Братиславски край (Словакия) и Прага (Чехия). Те са изпреварили в класацията по икономически стандарт Стокхолм (Швеция) и Виена (Австрия).

Oще: бвп  бедност  българия  евростат  ес  покупателна способност  региони 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

11 Thea Atanasova | 24.03.201309:59

Вълк дали егоизмът ти не идва малко в повечко от здравословен? Бих ти препоръчала да си поръчаш минет за събуждане, вместо да ни съветваш. Защото в крайна сметка тук се търси решение. И ако твоето решение е егоизъм, значи стигаме до задънена улица. Както виждаш точно егоизмът на ВСИЧКИ българи ни е докарал до под кривата круша. Защото именно хората, които се открояват от тълпата са тези, които действат в името на другите, а не в името на себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

10 koya sam? | 23.03.201323:11

Жалко за хората, които живеят в малките градове и са притиснати от обстоятелствата, наистина жалко. Ама още по-жалко е за младежта, която видно, вземайки пример от родителските си тела, също тръгва по този еднопосочен път без изход. Горчивината създава още горчивина, а липсата на желание за развитие се предава от баща на син.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
След като образованието е сринато, културата падна до нивото на чалгата, а перспективата за бъдещето стана мъглява, хората почнаха да оскотяват. За това не се съгласявам с преди изказалите се, че само те са си виновни. Ситуацията в държава на автопилот, без добро ръководство, без мисъл за бъдещето води до това при голям процент от хората. РАзбира се, винаги има по-събудени и амбициозни, които изплуват. Но нивото на основната маса като цяло пада. Нещата са взаимосвързани и не можем да кажем, че само хората са си виновни за това.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

9 Бягащ Вълк | 23.03.201321:16

И да добавя, за чуждите беди и нещастия не мога да нося отговорност! Учил съм, здраво работил и оплакванията на някоя мрънкаща лелка, живееща с пет деца на квартира със сто лева/месечно никак не ме интересуват /имаше ги и такива. Стане ли ми интересно, ще си пусна "Дързост и красота", примерно. Другото е наглост! Съзнавам, че може би звучи грубо, но разделението на професиите е факт от хилядолетия и ако някой ще се жалва, нека ползва "Социални грижи", квалифициран психолог или някоя съседка. Здравословната доза егоизъм и умението да казваш "НЕ" са полезни качества...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

8 Бягащ Вълк | 23.03.201321:06

Много е дразнещо, когато се започне с "грижа за хората"! В Пернишко "хората" шиели обувки за 260 лв./месечно, при това без осигуровки, вероятно защото са на граждански договор. Иначе как да си обясним наличието на цяла Асоциация?! Къде са спали тези хора досега, защо не са се образовали, не са потърсили друг начин на живот?! Нека си го кажем - не може да се разчита на някого да направи нещо за нас, да ни вдигне от прахта, изтупа, изпере, нахрани, че и нае.е! Един от писалите преди мен е видял същото - липсата на заинтересуваност към образованието се предава от баща на син. Манталитетът на ограниченост, разчитане на другите и неспирно мрънкане се възпроизвежда. Единственото, за което се радвам е ясния поглед на останалата част от Европа, това, че изричат истината и това, че тя трябва да бъде чута и разбрана. Защото мога да си поръчам и събуждане по телефона, с целувка или дори м...нет, но ако то се прави професионално, то е задължително срещу заплащане.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 05.11.2012, 00:05

7 Mihail Kolev | 23.03.201319:27

Е как ве Албания хахах ;) а така само такак аз имах приятел сауèник Албанец и тои като ù България ми каза: Оооо да да човече Вие Българите гласувахте за Косово за Нас Албанците там а не за Сърбия, мислихме че ще подкрепите Сърбия... Аве Аве България е Болна държава и нейните граждани тцтцтцтцтц ццццц.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.01.2011, 14:29

6 streetwolf | 23.03.201315:59

А статистиката по улицата ходи ли? Защото след толкова информация колко са зле хората в тия райони, аз лично бях в пълен потрес, когато лятото видях с очите си центъра на един от изброените градове. Страшно много лъскави кафета и още повече народ в тях. От секви възрасти, които се и забавляват на всичко отгоре. Направо се чудя тия хора как не ги беше срам. Не знаят ли колко са зле?
Не твърдя, че положението е розово, но наистина не виждам как повтарянето на мантрата'мноу сме зле' помага. Още по малко надпреварата на медиите за по-по-най-закопаващо ни заглавие Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2013, 10:29

5 Aleksandyr Pekov | 23.03.201310:35

Когато статистиката говори, и боговете мълчат, когато се запалят хората факли, Бойко вдига кръвно Удивителна
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.07.2011, 19:27

4 Kolinsky | 22.03.201322:25

Ами, хех, тъжната истина е, че са неграмотни, ето какви.

И не го казвам ей така с лекота и непремислено, но това са жалките факти за нашата страна. Почти всички онези хора, които бяха на скорошните протести - масово (очевидно) необразовани и недоволни от това, че не могат да платят това или онова.

Да, винаги има единични случаи на хора, които се трудят и се опитват да бъдат нещо повече от шивач/метач, но по една или друга причина не са успели. Проблеми, като болни хора в семейството, физическа невъзможност или просто чиста липса на успех, но тези хора са толкова малко сравнено с останалата част от онази паплач, която до 20-30 годишна възраст е бляла и после изведнъж - хоп - "Сега къде да си намеря работа? У Фантастико вече нема места.", че говорим за, може би, под процент от населението.

Ами, "нема", братче, защото сте много, а работните места за неграмотните - и те не са неизчерпаеми.

Та така. Жалко за хората, които живеят в малките градове и са притиснати от обстоятелствата, наистина жалко. Ама още по-жалко е за младежта, която видно, вземайки пример от родителските си тела, също тръгва по този еднопосочен път без изход. Горчивината създава още горчивина, а липсата на желание за развитие се предава от баща на син.
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

3 Dimitar Stamboliyski | 22.03.201317:51

В обширен материал, посветен на състоянието на надомния труд в България, "Труд" показва мизерията в заплащането и факта, че стотици хора у нас са принудени да работят вкъщи, без осигуровки, по 10-12 часа, за да изкарат надницата, срещу която са наети.

40 стотинки за 40 минути работа... Толкова изкарват надомните работници, които шият обувки в Петрич и околността.

"Става въпрос за ръчен труд с канап и игла, който покрива пръстите с мазоли. Всеки чифт бомбета има по 40 бода. Жените се трудят по 10-12 часа на ден, включително и събота и неделя, за да вземат в най-добрия случай около 260 лв. на месец", разказва председателят на Сдружението на надомните работници Виолета Златева...

К'во да добавя... Роби, Китайци, какви са тези хора всъщност?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

2 John Smith | 22.03.201317:16

То никой не ни и гони....надбягваме се със себе си.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани