Не само МВР, всички искат повече | webcafe.bg
newscafe

Полицаите искат най-много

Webcafe.bg, по Нова телевизия, Фокус
24.09.2012, 10:25 (обновена 25.09.2012, 12:18)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Всеки, постъпил на работа знае условията

Увеличение с 5 до 7% на полицейските заплати срещу 25%, колкото искат протестиращите. Това са към момента позициите на двете страни - министър Цветан Цветанов и ръководството на МВР и синдикатите.

Цветанов определи като цинизъм изявленията на вчерашната демонстрация, когато зам.-председателят на полицейския синдикат (СФСМВР) Борислав Мазнев  прочете декларация пред колегите си, че преотстъпва правото си на служебно погребение на министрите Цветанов и Дянков "да си го ползват, както и когато намерят за добре по време на мандата си", след като финансовият министър го приемал за привилегия, от която полицаите трябвало да се откажат.

Вицепремиерът съобщи, че са направени срещи със шестте синдикални организации в МВР. Изпратено е било писмо до служителите на МВР, за да бъдат информирани за направеното от ръководството.

"Винаги сме с определени намерения за подобряване на материалната база, условията на работа и възнаграждението им. Основните искания са били за подобряване на условията на работа. Ние не сме спрели тази политика. Има много сгради, вече пуснати в експлоатация и служителите работят при прекрасни условия на труд. Трябва да се постига баланс. И българските учители, лекари, всички специалисти, заслужават по-добро възнаграждение".

Днес е вторият ден на полицейския протест. Основното в исканията на работещите в системата на МВР е 25-процентно увеличение на заплатите, както и правото да могат да работят и на друга работа през свободното си време.

Финансовият министър Симеон Дянков пък поставя ултиматум - увеличение, но при условия, че униформените се откажат от досегашните си привилегии - допълнителни дни платен отпуск и допълнителни заплати при пенсиониране.

Вътрешният министър заяви днес, че няма да има намаляване на полицейските обезщетения за прослужено време и дни за отпуск.

Протестиращите са недоволни и от това, че само в МВР не се заплаща по никакъв начин нощния труд. Те се надяват днес да имат директен разговор с вътрешния министър, а не да си разменят декларации и призиви през медиите.

От федерацията очакват в близките дни все пак да се стигне до разговори между представителите на синдиката и ръководството на МВР и обмислят да продължат с протестите, ако това не се случи.

Министерството на вътрешните работи е с най-голям бюджет измежду държавните ведомства - от малко над 1 млрд. лева. Независимо от кризата и намаляване на разходите, при МВР намаление нямаше. Министерството на Цветанов оряза единствено свободния щат.

Практика е през годината Министерският съвет да отпуска допълнително милиони, за да покрива неплатените сметки за гориво и консумативи на МВР.

За случая с убитата от полицай в Ловеч

Цветанов коментира и убийството в Ловеч, където 33-годишният полицай Иво Маринов застреля от упор 25-годишната Ивелина, която не е искала да има връзка с него. Според Цветанов сигналите, подадени срещу полицая Иво Маринов, не са имали "необходимата острота", за да бъде уволнен.

"Имало е оплакване на тел. 112 от момичето за автомобил, който обикалял около блока й. Патрулът на място не е установил кой е автомобилът и затова няма преписка... Всеки сигнал, който е постъпвал от момичето, е взет под внимание. Колегите са предприели необходимите действия. Но заради един сигнал не може да бъде уволнен даден служител", каза министърът, който днес щял да бъде запознат с резултатите от проверката.

По думите на Цветанов полицаят-убиец имал желание да се издигне в професионален план. "Доколкото съм информиран от психолозите, бил е на ръба да премине или не в по-високата си степен като одобрение. Няма нещо друго, което да е по-различно от подобни психологически процедури за израстване в кариерата. Имаме случаи, когато се установяват дефицити в тяхната професионална дейност - или се уволняват дисциплинарно, или се понижават в длъжност", обясни министърът.

Запитан дали има полицаи, които се провалят на психотеста, Цветанов отговори, че има и те или се отстраняват, или се понижават в длъжност. Психотестовете се правят по преценка на ръководителите или когато има желание от страна на полицаите за израстване в кариерата, заяви министърът на вътрешните работи.

Както се разбра, настоящото ръководство на МВР е премахнало задължителните психотестове. "...това беше процедура, заложена в предишни изменения в Закона за МВР. Към настоящия момент няма такива срокове и изисквания." Така психотестовете вече се правят само при "преценка на ръководителя" и "всичко става доброволно - когато израстваш в кариерата."

Oще: заплати  мвр  полицаи  протест  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.06.2012, 01:11

6 Юлия Стефанова | 24.09.201222:13

Малко веселие - http://vbox7.com/play:67eba9e3c3
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 24.09.201221:48

Полицай да стане учител? И то по математика?
Да не са се навъдили някакви ГМО-полицаи? Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

4 Rodrigo Diaz de Vivar | 24.09.201220:25

Не е лошо и някой от стачкуващите да обясни точно, причината поради която в МВР са първа категория труд.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

3 иван | 24.09.201212:03

Ние, данъкоплатците, сме работодатели на полицаите, нашето битие зависи от тяхната ефективност, затова е редно ние да им определяме заплатите, включително и на министъра им.

И това трябва да стане на всенародно допитване.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 24.09.201211:39

Проблемите на полицаите имат и компромисно решение.Всеки от тях,който стане учител по математика и информатика,ще плаща значително по-малък данък върху дохода си,защото заплатата му ще е поне два пъти по-малка.А допълнителна екстра ще е принудата да работи на няколко места едновременно,за да може да се издържа.Но допускам,че има и нещо скрито,защото другарят Цветанов не е пожелал да е учител,нито дори и министър на просветата.За другаря Борисов да не говорим!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 24.09.201211:21

Според Цветанов сигналите, подадени срещу полицая Иво Маринов, не са имали "необходимата острота", за да бъде уволнен.
-----------------------

абе а сега като сичко е приключило има ли необходимата острота?
само питам
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани