България плаща стар дълг с нов - ДЦК + еврооблигации | webcafe.bg
newscafe

България плаща стар дълг с нов - ДЦК + еврооблигации

Webcafe.bg
27.01.2012, 11:29 (обновена 27.01.2012, 16:59)
Симеон Дянков и Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Министърът на финансите Симеон Дянков: Правителството не е притеснено за валутния борд

В момента обмисляме смесена стратегия, при която ще емитираме дълг на вътрешния пазар и за остатъка можем да прибегнем до пазара на еврооблигации. Това заявява вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за Ройтерс, съобщи пресцентърът на МФ.

Агенцията припомня, че страната ни има едно от най-ниските съотношения дълг/БВП - 16%, но предстои да погаси 816 млн. евро облигации с падеж през януари 2013 г. Това са книжата, емитирани по времето на кабинета на НДСВ-ДПС от министъра на финансите Милен Велчев и заместника му Красимир Катев. При сделката бяха заменени доларови облигации, известни като брейдита, издадени срещу външния дълг на България, натрупан при соца.

За да се намерят парите по книжата, правителството фиксира в бюджет 2012 възможността да се пусне нова емисия дълг на вътрешния и външния пазар до 4.5 млрд. лева тази година.

Еврооблигациите могат да бъдат с матуритет 7 години и на стойност между 500 млн. и 1 млрд. евро, уточнява Дянков. Вътрешният пазар изглежда привлекателен, след като тази седмица правителството продаде 7-годишни ДЦК при доходност от 3.9%, посочва Ройтерс. Агенцията цитира финансовия министър, според когото пенсионните фондове и местните банки разполагат с излишна ликвидност и желаят да я вложат в ДЦК.

В интервюто Симеон Дянков казва, че целта на правителството е да продаде 10 до 25 процента дял от държавната енергийна компания БЕХ чрез чужда фондова борса до края на годината, което би могло да донесе "неколкостотин милиона евро". Българският енергиен холдинг, създаден при тройната коалиция от тогавашния министър Румен Овчаров, обединява под шапката си 8-те държавни енергийни дружества - НЕК, "Булгаргаз" и дружеството му за транспортиране на природен газ, "Мини Марица Изток", ТЕЦ "Марица Изток" 2, АЕЦ "Козлодуй", Електроенергийният системен оператор. Намерението, обявено публично от властта, беше БЕХ да прекрати съществуването си до юни 2010 г., но това не се състоя.

Само преди дни шефът на Комисията за финансов надзор и един от авторите на икономическата програма на ГЕРБ Стоян Мавродиев се противопостави категорично на продажбата на дялове от енергийни фирми, свързани с националната сигурност. Към тях той причисли и БЕХ. Освен това Мавродиев се обяви и срещу използването на Сребърния фонд от правителството.

Правителството следва да подобри своята цел за бюджетен дефицит от 1.3% от БВП тази година, което е важно за избягване на натиска върху валутния борд, казва Дянков. Той смята, че прогнозата за икономически растеж от 2.8 на сто изглежда постижима.

Правителството не е притеснено за паричния съвет, тъй като левът е обвързан с германската валута и в случай на промени в еврозоната ще продължи да следва валутата, използвана от Германия, припомня Дянков.

"Има признаци през последните няколко седмици, че Европа се справя по-добре, отколкото бяха най-песимистичните прогнози. Това се отнася и за България", изтъква финансовият министър. България все още се възстановява от дълбока рецесия, отбелязва изданието, но бележи растеж от около 2.3 на сто м.г.

"Чрез поддържане на строга фискална политика не се наложи да въвеждаме строги мерки на ограничение като съседите ни Гърция и Румъния", заявява пред Ройтерс финансовият министър.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

2 rossbul | 24.03.201209:06

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=8bc4c53e
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 27.01.201219:26

тая "смесена стратегия" веке я прилагат за н-ти път
И се сме от обратната страна на уя Усмивка
   

оценка

+0 -0