Попаднахме в "сивия списък" на уязвимите икономически | webcafe.bg
newscafe

Попаднахме в "сивия списък" на уязвимите икономически

Webcafe.bg
14.02.2012, 12:47 (обновена 14.02.2012, 12:55)
Криза

Джобът е наполовина празен или пълен...

Европейската комисия е съставила "черен списък" на страните в ЕС, които са най-уязвими на икономически и социални сътресения. В него са Италия, Испания, Унгария и Кипър. България е в т.нар. "сив" списък.

Оценката се прави въз основа на десет ключови икономически показатели, сред които размер на държавните средства и дългове, макроикономическата ситуация и динамиката на нейното развитие, цената на работната сила, данъчната система, социалните гаранции. Основната задача на изследването е била да определи за всяка от страните членки на ЕС степента на риск от макроикономически дисбаланс. В резултат е била откроена "критичната четворка" в ЕС.

Специалистите от Еврокомисията са изготвили и "сив" списък, включващ Великобритания, Франция, Белгия, България и Словения. Тези страни се разглеждат като "намиращи се в зона на икономически риск".

Гърция е извън всякакви списъци, тъй като в нейния случай действат специални стабилизационни програми на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се списъкът, получил вече названието "черен", по-късно днес да бъде представен в Страсбург пред евродепутатите от еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, отбелязва ИТАР-ТАСС. Това ще бъде първият доклад за механизма за ранно предупреждение, отнасящ се до предотвратяването и коригирането на макроикономически дисбаланси.

Oще: дисбаланс  риск  черен списък 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 14.02.201217:38

Уж Европейска общност,а непрекъснато диференцират държавите в списъци,публикуват рейтинги,а бившите колониални империи наказват по бедните,които не са ограбвали други държави и континенти.Елините са дали на Европа и на света класическата математика,която е стъпила и на тяхната азбука.Защо англичани и германци не заплащат на елините за правоъгълния
триъгълник или на наследниците на Питагор,за тригонометричните функции или пък за логаритмите,които запада използва безплатно всеки ден?А насилват носителите на цивилизацията им да си намаляват доходите Въпрос
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани