Президентът назначи ЦИК, даде спорното място на ГЕРБ | webcafe.bg
newscafe

Президент и управляващи в схватка за ЦИК

Webcafe.bg
20.03.2014, 12:25 (обновена 20.03.2014, 15:35)
плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Президентът Плевнелиев отправи призив към партиите да се обединят около консенсусно решение за ЦИК, но те не успяха да го постигнат

Броени часове преди 42 НС да излезе с предложение към президента за назначаване на ЦИК, държавният глава публикува указ с разпределение на местата по формулата, предложена от ГЕРБ - пет места за БСП, шест за ГЕРБ, по едно за ДПС, "Атака", НДСВ и Синята коалиция.

Управляващите имат различни от тези на президента виждания за разпределението на ЦИК - те смятат, че ДПС има право на двама представители, а ГЕРБ на един по-малко, т.е. на петима.

Президентът Росен Плевнелиев назначи членовете на ЦИК, като даде спорното място в Централната избирателна комисия на ГЕРБ.

Европейските избори, на които българските граждани трябва да изберат своите 17 евродепутати, ще се състоят на 25 май.

С указа, който държавният глава е издал, в изпълнение на чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България и чл. 46, ал. 4 от Изборния кодекс, разпределението в ЦИК е следното: "Атака" и ДПС имат по едно място, БСП - пет, а ГЕРБ - шест.

В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат свои представител ив Европейския парламент - един от НДСВ и един от Синята коалиция.

На 19 март държавният глава отправи призив към парламентарно представените партии да се обединят около консенсусно решение и да предложат кандидат, излъчен от неправителствените организации, който има експертиза и се ползва с обществена подкрепа.

Според прессъобщението от "Дондуков" 2 това би гарантирало конституиране на ЦИК, която да се ползва с високо обществено доверие. Безспорно най-доброто решение беше партиите да отстъпят от теснопартийните си предпочитания и да подадат ръка на гражданското общество, казват от президенството, но вместо да се обедини около една достойна кандидатура, парламентарното мнозинство с внесения вчера проект на решение търси още по-остро партийно противопоставяне и налагане на своя кандидат.

Решението на президента е в съответствие и с резултатите от проведените избори за Народно събрание през май 2013 г. Недопустимо е с процедурни хватки и математически спекулации да се подменя вотът, заявяват от президенството.

Принципът за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е приложим както при формиране на ЦИК, така и по отношение на всички останали избирателни комисии, чието съществуване Изборният кодекс предвиди - районни, общински, секционни избирателни комисии. Този принцип се е прилагал последователно през годините. В правовата държава подобните случаи се третират еднотипно, а законодателните решения трябва да удовлетворяват справедливия обществен интерес, завършва прессъобщението.

Парламентът се разбуни

Указът на президента е в абсолютно грубо нарушение на Изборния кодекс и на тази пропорция, защото президентът на републиката взе от ДПС, за да даде тази бройка на ГЕРБ, обяви председателят на ДПС Лютви Местан.

"Понеже в Изборния кодекс има ясни текстове, които уреждат избирането на ръководство на ЦИК, текстове, които уреждат избирането на останалите членове на ЦИК и че съотношението на парламентарните групи като членове на ЦИК е абсолютно задължително и при изчисляването на това съотношение не влиза ръководството на ЦИК, както и двамата членове от представените в ЕП политически сили, точка втора от нашия проект за решение отразява абсолютно коректно съотношението между парламентарно представени политически сили. По това съотношение партия ГЕРБ има 5.14 полагащи се членове, ДПС - 1.95", заяви Местан.

Депутатите избраха част от ръководството на ЦИК. Председател ще е Ивилина Алексиева. За зам.-председател на ЦИК беше избрана Мария Мусорлиева, секретар ще е Севинч Солакова. Изборът премина със скандали, а след гласуването, депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарна зала.

Преди това народните представители отхвърлиха предложението на ПГ на ГЕРБ Маргарита Златарева да бъде председател, а след това - и предложението да бъде заместник-председател на ЦИК. Според Изборния кодекс трябва да има двама заместник-председатели на ЦИК.

Със 110 гласа "за" депутатите приеха решение, според което 42 НС предлага на президента да назначи останалите членове на ЦИК, при спазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции: ГЕРБ - 5 членове, Коалиция за България - 5 членове, ДПС - 2 членове, "Атака", НДСВ и Синята коалиция - с по един представител.

Oще: герб  дондуков  евроизбори  изборен кодекс  избори  президент  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани