Президентът Росен Плевнелиев заяви, че България разчита на успешно изпълнение на проекта "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Президентът Плевнелиев - ласкаво за "Южен поток"

Webcafe.bg, по БТА
04.02.2014, 10:49 (обновена 04.02.2014, 12:47)
Клетва на новия президент Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Президентът Плевнелиев уверен, че в правителството има консенсус за "Южен поток"

България разчита на успешно изпълнение на проекта за газопровода "Южен поток", заяви в специално интервю за ИТАР-ТАСС президентът Росен Плевнелиев.

"Подкрепям проекта "Южен поток" и се надявам, че той ще бъде изпълнен според пазарните закони и ще бъде синхронизиран с европейските изисквания, отчитайки, че България е горд член на Евросъюза", отбеляза държавният глава.

Той припомни, че правителството вече е обявило "Южен поток" за стратегически проект. Българският лидер е уверен, че в страната има консенсус по "Южен поток".

ЕК настоява договорите, сключени между "Газпром" и 6-те транзитни страни от ЕС по трасето на газопровода, сред които е и България, да бъдат преразгледани, тъй като нарушават европейското законодателство.

"За нас газопроводът е важен включително и заради това, че вече възникнаха неочаквани проблеми с доставките на газ, това стана в момента, когато през 2009 година възникна спор между Русия и Украйна, а това доведе до спиране на доставките за България", каза още държавният глава.

По думите му благодарение на "Южен поток" България ще може да диверсифицира маршрутите на доставки на газ и да живее по-спокойно и уверено.

Росен Плевнелиев подчерта, че новият газопровод може да подкрепи амбициите на София да стане един от европейските енергийни центрове, отбелязва руската държавна агенция.

Президентът подчерта, че е за по-нататъшна модернизация на действащата АЕЦ "Козлодуй", но в същото време се съмнява в целесъобразността от строителство на АЕЦ "Белене". 

"Подкрепям развитието на атомната енергетика на площадката на АЕЦ "Козлодуй", подкрепям програмата за увеличаване на сроковете за експлоатация на 5-и и 6-и енергоблокове и, ако е необходимо, строителството на 7-и блок, но като държавен глава много се съмнявам в необходимостта да бъде изградена втора атомна електроцентрала, а именно АЕЦ "Белене", каза президентът. 

Според него това е много голям и скъп проект, много тежък и рискован за България.

Само преди дни НПО - Европейският съвет по външна политика, обяви свое изследване, според което България е "оставач" в три области, най-съществената от които е енергийната политика - поради бързината, с която се стреми да реализира стъпките по проекта "Южен поток". Докато останалите страни в ЕС, включени в трасето на газопровода, все още са само на ниво споразумения.

На срещата на върха ЕС-Русия в края на януари беше решено разговорите между Европейската комисия и Москва за синхронизиране на проекта с европейските директиви на Третия енергиен пакет да продължат на ниво работни групи.

Третият енергиен пакет изисква половината от количеството на транзитирания по тръбата газ да е за доставчици от трети страни.

135 години двустранни отношения

През 2014 г. се навършват 135 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави, напомня българският държавен глава. Това според него ясно сочи, че България и Русия трябва да организират до края на годината множество разнообразни прояви - за да има контакти не само на високо политическо равнище, но и на равнище градски кметове, бизнесмени, туристи и обикновени граждани, млади и възрастни.

Уважение към паметниците

Росен Плевнелиев прикани за уважение към многобройните паметници на съветските воини освободители в Европа, отбелязва ИТАР-ТАСС. "Историята не търпи манипулации. Винаги и по всички възможни начини ще се боря за това историята да бъде такава, каквато е - обективна, почиваща на факти. Това означава, че трябва да проявяваме уважение и към историческите паметници, монументите, и към всичко, свързано с историята", каза президентът.

Българският народ винаги е бил толерантен, отбелязва Плевнелиев и подчертава, че призивът му се отнася "не само за руските и съветските, но и за всички паметници в България". Президентът изрази съгласие с това, че Русия може да полага специални грижи за историческите руски паметници в България, но същевременно изтъкна, че опазването им "е задължение и на местните, и на централните органи на властта", посочва агенцията.

Визита на Олимпиадата

Българският президент, който ще присъства на церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Сочи на 23 февруари, подчертава, че ще посети руския курорт, за да "демонстрира уважение към игрите, олимпийския дух и всички онези, които вярват в тях".

"Надявам се, че ще мога да подкрепя българските спортисти по време на състезанията", каза той. "Искам с гордост да размахвам в тяхна чест българското знаме", добави Росен Плевнелиев. "Искам да пожелая на руските партньори и колеги успешно да осъществят мащабния си план. Пожелавам цял свят да види една добре организирана олимпиада", каза българският държавен глава.

Oще: газопровод  газпром  законопроект  президент  росен плевнелиев  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

1 Petar Stoimenov | 04.02.201412:33

Ама това Боко ли ти каза да го изръсиш или? По-добре не се изказвай така и не се меси, защото ще докараш на държавата главоболия, инфантилен човечец.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани