В края на сезона - и промените в Закона за горите | webcafe.bg
newscafe

Витоша може и да осъмне с нови лифтове

Webcafe.bg
25.07.2012, 11:29 (обновена 25.07.2012, 16:25)
витоша

Парламентът запази стария режим при строежа на нови ски лифтове и съоръжения - с промяна на предназначението на земята

Строително разрешително, което ще важи 20 години, ще узаконява съществуващите вече ски лифтове и влекове без документи. Така земята под съоръженията няма да се вади от горския фонд. Това предвиждат новите промени в Закона за горите, одобрени днес окончателно от парламента.

Текстът беше приет по идея на природозащитни организации и обработен в земеделската комисия. Той предвижда на лифтовете, които са строени до 1987 г. и повечето от които с неизяснен статут, да се учредява право на строеж за 20 години. Това означава, че на тяхно място, без да се сече наново гора, в същите просеки, ще могат да се поставят нови. Така отпадат досегашните възражения на компанията "Витоша ски", че няма как да инвестира в подмяната на лифтовете край столицата.

Без промяна на предназначението ще се изграждат нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия; надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения, водопроводи и канализации с диаметър 1500 мм.

За строежа на нови ски лифтове и съоръжения остава старият режим - с промяна на предназначението на земята. Тоест инвеститорите ще заплащат изискваните на декар суми - в зависимост от категорията, ако искат да строят нови писти и ски инфраструктура.

В стария вариант се предвиждаше да се изграждат и ски комплекси на горски територии без да се променя предназначението им. Сега се дава възможност да се подменят съществуващи лифтове, които са търпими по Закона за устройството на територията (ЗУТ). Според експерти това ще даде възможност "Витоша ски" да подмени съоръженията над София.

Според опозицията поправките са неработещи и лобистки. От групата на управляващата ГЕРБ не коментираха обвиненията.

Соцдепутатът Георги Пирински се позова на опита на Швейцария, Австрия и други алпийски страни и заяви, че ГЕРБ трябва да имат предвид, че зад успеха на тези страни стои съгласие между същите тези групи интереси, които виждаме да се сблъскват у нас. Само че за разлика от нашия опит при тях е имало много сериозен, разумен процес на балансиране на интересите, допълни депутатът.

"Отново по познатия начин налагате частен интерес с помощта на чисто лобистко законодателство, прокарвано от народни представители, които в момента се разглеждат за конфликт на интереси и пет пари не давате за последиците от това, което сте направили. Направете го, но то ще е не само за ваша сметка, а и за сметка на ски спорта и хората в общините и няма да издържи", каза още Пирински.

Колегата му Пенко Атанасов попита управляващите: "Смятате ли, че по този начин вие решавате така дълго дискутирания въпрос с различни неправителствени организации, с тези, които са заинтересовани? Аз казвам - категорично не!". Той посочи, че управляващите нямат визията за развитието на ски туризма, на ски лифтовете, на това, което обществото иска. "Вие отново сте в задънената улица. Няма как да бъдете подкрепени по този законопроект".

Депутатът от "Атака" Павел Шопов заяви, че няма по-тежка процедура, която да е минала през президента, с върнато вето. "Няма толкова голямо настояване от страна на мнозинството законопроект да мине, въпреки противоречията. Няма законопроект, който да е предизвикал такива негативи за управляващите. ГЕРБ са се заели да обслужат съответните лобистки интереси с цената на абсолютно всичко", каза той.

Шопов посочи, че текстът продължава да бъде лобистки и "Атака" ще гласува против, защото не могат да бъдат правени компромиси с държавните интереси, с това, което се дължи на обществото.

Депутатите на два пъти отхвърлиха предложението на Георги Божинов от Коалиция за България, с което, по думите му, се прави компромис. Предложението гласеше, че няма да се плаща такса за промяна на предназначението, за национални и общински ски - центрове - писти, влекове и лифтове, когато участието на държавата и/или общините е не по-малко и не може да бъде по-малко от половината на капитала на дружеството, създадено с единствена цел - развитие на ски-туризма, ски-спортовете и прилежащата им инфраструктура.

Oще: витоша ски  герб  депутати  закон за горите  лифтове  парламент  съоръжения 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

6 Von Bl | 26.07.201215:49

Като каза за по възрастните, аха и да се съглася с теб, ама за малко само. Я застани на пътеката за върха в събота и изчисли средна възраст на катерещите? А нещо хотелче,мотелче ново,става ли? И нещо друго да те питам, какво му е на симеоновския лифт? само дето, не работи....строшен ли е, бавен ли е, малко кабини ли има? Не, ама не го пускат...за децата и старците? И защо го спряха, защо не работеше до сега???? И кой го спря?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2012, 11:05

5 Мария Христова | 26.07.201215:03

Лифт трябва за по-възрастните, за децата, които не могат да ходя, колкото един 25-тодишен. Хубав, нов, здрав лифт трябва за хората с недъзи, които искат да усетят красотата на Витоша. Нали ти е ясно, че нашата планина трябва да е възможно най-достъпна. Тя не е само за определени хора.
Колкото до бирата и кюфтетата... явно нещо си гладен или пък свързваш разходката на Витоша само с яко плюскане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

4 Von Bl | 26.07.201214:33

Ама пък, до сега някой да ви е пречил на насладата? Не, нали? Друг е въпроса с наднормените килограми, требва си лифт и даже, буксир...тогава насладата ще е пълна, с 3ка кебапи и литър биричка по 3лв, половинката....честито.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.07.2012, 11:05

3 Мария Христова | 26.07.201211:07

На Витоша щи има нови лифтове, отново ще може да се качваме на планината, да караме ски. Приемането на закона и решението да пуснат лифтовете е най-доброто след целите тези протести и недоволства. Сега е време всички зелени хейтъри най-накрая да си седнат и да оставят хората, които искат да се наслаждават на Витоша да го направят. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

2 Von Bl | 25.07.201221:29

Витоша не може, да осъмне с нови лифтове. Не заради закона, просто казано; Никой няма интерес от това, просто много се говори по опашките на лифтовете, много се обсъжда...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

1 Bobby_gBG | 25.07.201217:06

Текстът беше приет по идея на природозащитни организации и обработен в земеделската комисия. Той предвижда на лифтовете, които са строени до 1987 г. и повечето от които с неизяснен статут, да се учредява право на строеж за 20 години. Това означава, че на тяхно място, без да се сече наново гора, в същите просеки, ще могат да се поставят нови. Така отпадат досегашните възражения на компанията "Витоша ски", че няма как да инвестира в подмяната на лифтовете край столицата.
--------------------------------------
Ооооооо, те се сетихаааа.... Това нещо което едни такива прости обикновени хорица като мене казаха още на втората секунда от появяването на "проблема" че трябва да се направи - едно към едно...

Или не е 1 към 1 - аз бях казал 1989 година...


Нали тук можеше да ги питаме защо им отне толкова време да се сетят за "очевадното", ама всички си знаем че идеята на лобисткият им закон беше друга, и само общественото недоволство ги принуди да приемат нормалният и подразбиращ се текст.
   

оценка

+0 -0