НАП предлага разплащанията по сделки над 5000 лева, да стават само по банков път | webcafe.bg
newscafe

Проба-проба на НАП да извади кеша на светло

Webcafe.bg
07.06.2010, 12:34 (обновена 07.06.2010, 21:03)
Красимир Стефанов

Снимка: © БГНЕС

Директорът на НАП Красимир Стефанов заяви, че внася проектозакон, който да извади на светло 90% от оборотите

В опит да подобри събираемостта на данъчните приходи, НАП предлага разплащания по сделки за над 5000 лева да стават само по банков път.

Проектозаконът за плащанията в брой е в Министерството на финансите, съобщи днес шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.

Надеждата му е с тази мярка да бъдат изкарани на светло 90% от всички обороти.

Предлага се, ако физическо лице наруши нормата, да бъде глобено за първо нарушение с 25% върху платената кеш сума, а за второ - с 50%.

За фирми и юридически лица глобата е 50% за първо нарушение и 100% при повторно.

В момента има случаи, когато в брой се разплащат сделки за по 10-15 млн. лева, което го няма никъде в Европа, обясни Стефанов.

И в края на 2009-а управляващите имаха добрите намерения да извадят на светло парите в куфарчета. Те дори придвижиха в парламента законопроект, внесен от правосъдното министерство, според който всички имотни сделки трябваше да стават само по банков път.

Законопроектът, който мина на първо четене, и на който се възлагаха големи надежди, така и не видя бял свят и още отлежава в парламента.

Онлайн връзка на касовия апарат с НАП

Предстои да се подпише наредбата за свързване на касовите апарати с НАП, каза Стефанов. Той обясни, че касови апарати трябва да има и на сергиите по пазарите. След коментар, че това едва ли ще стане, шефът на НАП заяви по БНТ:

"Ние точно на тези касови апарати не разчитаме. Ние разчитаме на големите търговски обекти, на големите вериги, на тези обекти, в които има потребление, в които има оборот". Освен това НАП разчита и на гражданското съзнание на българите, които трябва да се научат да си искат касовата бележка. 

В България има регистрирани близо 650 000 касови апарата.

Наредбата дава 2 години срок, за да може бизнесът да се подготви, като подмени или касовия си апарат, или набави необходимия за връзка с данъчните модем. 

Наредбата изисква всеки търговски обект, включително и най-малкият, да бъде свързан с НАП.

Изискванията на министъра на финансите Симеон Дянков са първо да бъдат свързани с данъчните служби апаратите на търговците на горива, заради укриваните там значителни обороти.

НАП зазля с приходите, ДДС - пак най-проблемен

До края на годината НАП ще събере с 1.5 млрд. лева по-малко от планираното за 2010 г.

Месец преди полугодието НАП е събрала 4.8 млрд. лева, което е близо 36% от плана за годината. Спадът е около 1 млрд. лева спрямо същия период на 2009-а, отчитат от агенцията и признават, че е сериозен.

За годината данъчните се надяват на около 11.7 млрд. лв., което е с 11% по-ниско от това, което е заложено по бюджет, и с 13% по-малко от миналата година.

Проблемните приходи са от ДДС, които ще са 1 млрд. лева по-малко, или в актуализирания бюджет - 940 млн. лева, от корпоративен данък - 295 млн. лева неизпълнение. Неизпълнението на ДОО ще е 254 млн. лева.

По думите на Красимир Стефанов неизпълнението на ДДС има обяснение със спада в бизнес дейностите. За първите пет месеца на годината възстановеният данъчен кредит на фирмите е за 466 млн. лева.

Тази година и митниците ще съберат с 400 млн. лева по-малко от планираното, обяви на семинар в Боровец шефът им Ваньо Танов.

На семинара обаче Дянков и Танов изразиха притеснения, че дори и в коригирания с предвидената актуализация бюджет може да не се съберат намалените приходи и те могат да се окажат с половин милиард надолу. Това на практика означава потвърждение на прогнозите на сини и социалисти за втора актуализация наесен.

Oще: данъци  касови апарати  красимир стефанов  нап  приходи  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.06.2010, 17:12

1 valik | 07.06.201017:29

Г-да управляващи,
С това лигаво и подлизурско отношение към бизнеса ще става все по-лошо и по-лошо.Престанете да им угаждате с разни преференций,отстъпки за това и онова.Правите закон в името на доброто на народа и държавата.Който бизнесмен може да се справи,да върви напред,който не-да взема мотиката и на полето.Така те /бизнесмените-работодатели/правят с трудолюбивия българин вече 20 год. и за това сме на тоя хал.какви са тези ДВЕ год.гратисен период да се вържат към НАП чрез интернет.Та това е жалко.А какво ще стане след две год?????
Или и вие ще се наядете до тогава,а на народа-майната му?????
   

оценка

+0 -0