Полюсите се топят рекордно бързо | webcafe.bg
newscafe

Полюсите се топят рекордно бързо

Webcafe.bg
29.11.2012, 16:17 (обновена 29.11.2012, 16:35)
глобално затопляне

Световният климат се променя пред очите ни

Лед с площ, по-голяма от тази на САЩ, се е разтопил в Северния ледовит океан тази година. За това алармира агенцията на ООН по въпросите на климата, според която случващото се илюстрира ставащата пред очите ни промяна.

В представения в Доха доклад на Световната метеорологична организация се посочва, че стопяването на арктическите ледове е само едно от безбройните екстремни климатични явления, които удариха планетата през тази година.

Сушата порази близо две трети от земеделските територии на САЩ, както и Западна Русия и Южна Европа. Наводнения удариха Западна Африка, а горещите вълни се разпростряха практически по цялото северно полукълбо. Топенето на ледовете е основна тема на доклада, като се посочва, че свиването на ледените шапки е рекордно. Само от март до септември са се стопили 11.83 млн. квадратни километра лед на Северния полюс.

Притеснителното темпо на топенето тази година подчертава трайните промени, които се случват в океаните и биосферата", посочи генералният секретар на СМО Михаел Жару. Той допълни, че "климатичните промени стават пред очите ни и ще продължат да се случват като резултат от натрупването на парникови газове".

Лошите климатични новини дойдоха след доклад отпреди два дни, според който стопяването на ледовете ускорява глобалното затопляне. Междувременно делегати от близо 200 страни не могат да постигнат консенсус за ново споразумение, което да гарантира, че средните температури в света няма да се повишават с повече от 2 градуса в сравнение с епохата отпреди индустриалната революция. До момента има покачване от 0.8 градуса.

Бедните и богатите държави имат сериозни разминавания по отношение на Протокола от Киото за контрол над парниковите газове. Той сега се покрепя само от ЕС, Австралия и няколко по-малки страни - производители на по-малко от 15 процента от емисиите. САЩ нямат желанието да се ангажират с нищо повече от намаляване на собствените си емисии със 17% под нивата от 2005 г. до края на десетилетието.

Развиващите се страни на свой ред твърдят, че имат желанието да контролират своите вредни емисии, но и се нуждаят от пространство за развитие на икономиките си. Според китайския представител на конференцията, въглеродните емисии на страната няма да достигнат своя пик до 2020 г. и в момента по-важно е да бъде ликвидирана бедността.

Oще: глобално затопляне  ледена покривка  парникови газове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.