Разузнаването не дава още документите от ДС | webcafe.bg
newscafe

Разузнаването не дава още документите от ДС

Webcafe.bg
26.11.2013, 13:53 (обновена 26.11.2013, 17:02)
Документи

Снимка: © БГНЕС

За седем години работа Комисията е разкрила досиетата на 8000 души, които са заемали или заемат държавни длъжности. Това разкри Евтим Костадинов, председател на Комисията по разкриване на документите и обявяване принадлежността на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българска народна армия (КРДОПБГДСРСБНА).

Министерство на вътрешните работи е предоставило на Комисията по досиетата 2 млн. архивни дела и 1.5 млн. преписки до момента, съобщи зам.-министърът на вътрешните Йордан Грамов на международната конференция "Преходът в Източна Европа през документите на комунистическите тайни служби".

По думите му МВР е най-големият донор на институцията, която се занимава с архивите на Държавна сигурност.

"Ще бъдат предадени и личните кадрови дела служителите на комунистическата тайна служба", каза още зам.-министърът.

Екатерина Бончева, член на Комисията, бе категорична, че разкриването на документите на ДС по никакъв начин не застрашава националната сигурност.

Междувременно Костадинов повтори, че Националната разузнавателна служба продължава да бави документите, свързани с ДС (тогава разузнаването е било Първо главно управление на ДС - бел.р.). Няма обаче предвидена санкция в закона в случай на подобно протакане.

Във форума участваха представители на сходни структури от Германия, Полша, Латвия и Румъния.

Oще: документи  досиета  дс  евтим костадинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.