Европейският парламент прие законопроект за тютюнопушенето | webcafe.bg
newscafe

Нови ограничения за цигарите

Webcafe.bg
26.02.2014, 18:34 (обновена 26.02.2014, 20:04)
пушене

Снимка: © Getty Images

Предупредителните изображения ще обхващат 65 на 100 от опаковката на цигарите

Европейският парламент прие законопроект, който забранява ароматните тютюни, опаковките с по-малко от 20 цигари и изисква предупредителни знаци върху 65 на 100 от площта на кутията цигари. Текстът неофициално е съгласуван с министрите на здравеопазването от Европейския съюз, но ще бъде окончателно одобрен на 14 март.

Законопроектът цели да направи цигарите по-малко привлекателни за младите. Според докладчика по закона Линда Мак Авен от Великобритания децата, а не възрастните, започват да пушат - по-голямата част от пушачите са станали пушачи преди да навършат 18 години.

И от двете страни

Опаковките на тютюневите изделия ще бъдат покрити в 65 на 100 от площта си - и отпред, и отзад, с изображения, които предупреждават за риска от тютюнопушене. Тази практика не е позната в по-голямата част от държавите членки до момента. Според действащото законодателство здравните предупреждения трябва да обхващат най-малко 30 процента от предната страна на кутията и 40 процента от площта на задната част.

Мини опаковките от по 10 цигари също ще бъдат забранени, защото са по-евтини и съответно по-достъпни за малолетните.

Регулация и за заместителите

Електронните цигари ще бъдат третирани като лекарствен продукт, ако се декларира, че служат за отказ от пушене, или като тютюневи изделия. Във втория случай концентрацията на никотин не трябва да надвишава 20 мг/мл. Електронните цигари трябва да бъдат обезопасени, в случай че попаднат в деца и също трябва да носят предупреждения за здравето. Към тях ще се прилагат ограниченията за реклама, които важат и за тютюневите изделия.

Без аромати

Законопроектът забранява ароматите в цигарите и тютюна за свиване, защото биха направили продукта по-атрактивен заради „характерния вкус". Изключение правят лулите. Ароматът на мента ще бъде забранен от 2020 г.

Регулаторите ще могат да изискват от тютюневата промишленост да извърши допълнителни изследвания на добавките от „приоритетен списък", който предстои да бъде изготвен. Добавките, особено вредни за здравето, ще бъдат забранени.

Oще: европейски парламент  европейски съюз  здравеопазване  тютюнопушене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.12.2011, 14:44

1 Rushi Go Namushi | 28.02.201401:03

Европейския съюз що ли не ходи да се шиба в тлъстия европейски гъз?Нещастници ,ще забраните и дишането
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани