Връщат отново интерфейса в ЗЕС | webcafe.bg
newscafe

Връщат отново интерфейса в ЗЕС


15.02.2010, 17:43 (обновена 17.02.2010, 01:03)
протест

Само датата и часът са други, а полицейската държава и тоталното следене и подслушване са вече само на една ръка разстояние...

Оспорваният от много граждански организации и някои политически партии интерфейс за следене на личните данни в Интернет и мобилните телефони отново се е промъкнал в Закона за електронните съобщения (ЗЕС).

Текстовете са били гласуване във вътрешната парламентарна комисия миналата седмица, но без интерфейсът да е назован директно, а е преместен в друга точка на законопроекта, съобщи Делян Делчев от гражданската организация „Електронна граница" на специален брифинг.

Терминът „интерфейс" е заменен в законопроекта с пояснението „система от мониторинг център и други входно-изходни програмно-технически средства". Само че на практика се запазва достъпът до данните на гражданите и по мобилните телефони може да се проследява кой с кого говори, къде се намира, как се придвижва. Това надхвърля изискванията на европейската директива и ако текстът мине през пленарна зала, означава, че тази информация може да бъде събирана без сериозни основания, пояснява Делчев.

От гражданската организация не са против престъпниците да бъдат преследвани и наказвани, но се обявяват против гражданите да бъдат третирани като престъпници. Според Делчев, ако законът бъде приет в този вид, ще се предоставят възможности за злоупотреби и нарушаване на човешките права.

Всички телекомуникационни оператори биха попаднали под действието на този закон, включително когато започнат да предлагат масово интерактивни услуги. По думите на експерта целта на тези текстове е проследяване на данни от мобилните телефони. Той каза също че всички мобилни оператори и сега имат системи за подслушване, че те не са забранени, но могат да се използват само съгласно закона за специалните разузнавателни средства.

От „Електронна граница", както и от други граждански организации ще информират за скандалните текстове ЕК и европейската общност. Делчев напомни, че в Румъния подобен текст е бил отхвърлен от Конституционният съд, а в Германият текат съдебни спорове за аналогични текстове. От гражданската организация се надяват да вкарат тези текстове в Конституционния съд, ако бъдат приети.

Междувременно е планиран нов протест срещу закона в сряда. Няколко организации начело с „България е наша”, която най-активно протестира против поправките в ЗЕС, призоваха членове, симпатизанти и обикновени граждани да се съберат на митинг пред Народното събрание между 9 и 11 часа сутринта на 17 февруари.

 

Oще: зес 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани