Бюджетът все така ще дава пари на тютюнопроизводителите | webcafe.bg
newscafe

Все така милиони от бюджета за тютюнопроизводителите

Webcafe.bg
04.06.2013, 18:13 (обновена 04.06.2013, 18:18)
тютюн

През пролетта на тютюнопроизводителите бяха изплатени 72 милиона субсидии

И това правителство, разбираемо, няма да прекрати практиката държавата да подпомага отглеждането на тютюн с пари от бюджета.

Това се разбра след среща на земеделския министър Димитър Греков с представители на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

През пролетта на тютюнопроизводителите бяха изплатени 72 милиона субсидии. България е подготвила искане до Eвропейската комисия средствата за подпомагане да се увеличат с 11.5 милиона лева. Увеличението е поискано, защото производителите са заявили пет хиляди тона повече произведен тютюн.

Семействата, които се занимават с този поминък, са предимно електорат на Движението за права и свободи.

Изплащането на субсидии в сектора трябваше да приключи преди три години, но България получи разрешение от Брюксел да ги продължи само при структуриране на отрасъла и насочване към алтернативни култури.

Според различни изследвания регионите, където се отглежда тютюн, са неподходящи за голяма част от земеделските култури, но все пак там може да бъдат отглеждани билки и медицински култури, както и различни видове зеленчуци.

Увеличеното производство на тютюн е знак, че у нас алтернативи всъщност не се търсят. Нещо повече, очаква се след 2014-а година в новата селскостопанска политика да бъде заложено европейско финансиране за отглеждане на тютюн по искане на държави от Източна Европа.

Oще: дпс  поминък  правителство  тютюн  тютюнопроизводители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани