Трайков би подал оставка, ако Борисов прецени | webcafe.bg
newscafe

Трайков би подал оставка, ако Борисов прецени

Webcafe.bg
15.02.2012, 10:15 (обновена 15.02.2012, 10:33)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Днес той повтори, че е подценил споразумението ACTA в частта му, засягаща интернет правата на потребителите и отново обяви, че отговорността за присъединяването на България към споразумението е негова

Министърът на икономиката Трайчо Трайков каза тази сутрин пред БНТ, че би подал оставка, но само ако министър-председателят прецени, че е нужна такава санкция спрямо него заради действията на България, свързани със споразумението АСТА.

Вчера Трайков обяви, че България ще спре процедурата по одобрение на спорното международно споразумение за борба с фалшификациите и пое пълната отговорност за подписването на споразумението, въпреки че преговорите са започнали още през 2006 г. при предходното правителство.

Днес той повтори, че е подценил споразумението ACTA в частта му, засягаща интернет правата на потребителите и отново обяви, че отговорността за присъединяването на България към споразумението е негова.

"Не искам да се оправдавам, но на ден подписвам по около 100 документа. До мен достигат доклади, посписани от  5-6 експерти и от един заместник-министър. С част от темите се запознавам детайлно. На мен тази тема не ми се стори особено важна. Действително подцених този аспект, свързан с дигиталните права в ACTA", каза Трайков.

Тъй като няма настъпили обществени вреди, смятам, че стъпката, която предпирех с предложението, внесено в Министерския съвет, е достатъчно прагматичен начин за поемане на отговорност, заяви още министърът.

Междувремнно стана ясно, че Европейският парламент е решил да създаде специална Агенция по интелектуалната собственост и пиратството, пише в. "Сега", цитирайки "Република".

Агенцията, която е наречена Обсерватория, ще следи за всякакви нередности в интернет. Според някои евродепутати, които гласуваха против, това е стъпка напред в ратифицирането на ACTA.

„Трябва да насочим сериозен ресурс в тази посока, защото ако нарушенията на интелектуалната собственост в рамките на Европейския съюз бъдат ограничени, това ще доведе до подобряване на икономическата ситуация и по-бързото излизане от икономическа криза", заяви пред ЕП испанецът Антонио Идалго, член на Комисията по правни въпроси и член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Агенцията ще се превърне в център за събиране, контролиране и отчитане на информацията и данните за всички нарушения на правата върху интелектуална собственост, подчерта Идалго. Културното разнообразие, икономическият растеж и заетостта зависели и от пиратството в интернет.
Правомощията на бъдещата агенция нямало да включват участие в отделни операции или разследвания, извършвани от компетентните държавни органи, но от такива имало нужда.

Службата ще има собствен бюджет, който не стана ясен, но евродепутатите се съгласиха той да бъде възможно по-голям, за да могат експертите по интелектуална собственост да вършат по-добре работата си.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 15.02.201218:06

Трайчо изглежда,че усеща на къде вървят работите на правителството.
Сигурно мисли по-трезво,отколкото говори и се подготвя да се оттегли.Преди да е станало нвърде късно Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

4 Ближи си сладоледа | 15.02.201214:53

"Самият министър Трайков си призна - „да съм гледал”.

Как министър Трайков е подписал този документ, без знанието и съгласието на гусин Борисов като те в правителството не могат да пръднат без него, камо ли да се съгласят, а още повече да подпишат каквото и да било?!? Или големият Бледогъз Вожд взима решения за всичко, а когато се наака, което е неизбежно, защото има все пак решения, които изискват компетентно мнение, да е "гледал" подопечния му ляв сол-ташак?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 17:22

3 Todor Galmadiev | 15.02.201211:07

Пълен смешник! Идеята на оставката е лично решение, израз на поемане на отговорност. Ако за всичко ще слушат Бойко Идиота, по-добре да разпуснат правителството и Бойко сам да си управлява. Имаме министри, който съвсем открито си признават че нямат собствена позиция и мнение. За какво са ни?
Оставката е най-малкото, което трябва да му се случи на този безхаберник. Още повече, след оправданието му, че подписва без да знае какво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 15.02.201210:51

Егати смешните министри имаме!
Щял да подаде оставка, ако БоБо поискал! Че това е пълно малоумие - нали ако Борисов го накара това ще е равносилно на уволнение!!!
Този малък министър с малки очилца какво се прави на ущипана госпожица?!
Ясно е, че вината е негова, щом е подписал нещо, което дори не е разбрал какво е! А от което зависи в буквалния смисъл живота на българите!!!
И щом сам е усетил вината си (с помощта на протестите Смее се ), значи и сам трябва да поеме отговорност и да си подаде оставката!
А премиерът просто ще реши дали да я приеме или не! Най-вероятно няма, разбира се, но това е една друга тема...

Така че, Трайков, стига си трайка, ами поне веднъж постъпи като мъж! Стига си прехвърлял отговорността на премиера!
Направи голяма глупост, предизвика голям скандал - подай си оставката!
И без това всички вече видяхме, че не може да се очаква кой знае какво от теб... Дори да си останеш там, вече си бита карта!
Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2012, 10:44

1 Desislava Nikolova | 15.02.201210:48

Това е целият материал във вестник Република за създаването на новата Агенция по интелектуалната собственост и пиратството
http://republika.bg/index.php?id=40801
А Оли Рен казва специално пред вестника, че трябва да внимаваме с разходите!
http://republika.bg/index.php?id=40802
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани