Властта си намери виновник за кризата с бежанците | webcafe.bg
newscafe

Властта си намери виновник за кризата с бежанците

Webcafe.bg
02.10.2013, 12:51 (обновена 02.10.2013, 17:16)
Цветлин Йовчев

Снимка: © sofia photo agency

Ако се запазят темповете, с които у нас навлизат бежанци, до края на годината това ще ни струва 30 милиона лева, заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев

Правителството си намери виновник за несправяне с кризата с бежанците, която се стовари върху държавните институции, но не е от вчера.

Реши да освободи директора на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков и да назначи на негово място Николай Чирпанлиев. Новината за рокадата обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседанието на МС.

Причините за освобождаването на Казаков са три. Първата е, че незадоволително са организирани всички процеси по проучвания и предоставяне на статут на бежанец, което създава условия и за претоварване на местата за настаняване. Втората причина са незадоволителната организация в местата за настояване, а третата е незадоволителното взаимодействие с европейските институции, уточни вицепремиерът.

Самият Казаков обаче заяви, че още през юни е предупреждавал кабинета за предстоящата бежанска криза, но никакви мерки не са били взети през летните месеци.

Пред БНТ той обясни, че никой не е разговарял с него преди да бъде освободен. Той не знае дали ще обжалва решението на Министерския съвет, тъй като не е запознат с правните възможности.

"Вярно е, че има забавянe на процедурите - да, определено има забавяне, но то се дължи на ред фактори. Най-важният, които многократно съм алармирал, това е липсата на достатъчно персонал", коментара Казаков.

Още през лятото той е предупредил за очакваната бежанска вълна от Сирия, която сега правителството определя като извънредна ситуация.

Орешарски имал забележки, но не е ясно какви

Премиерът Пламен Орешарски обяви в парламента, че е настоял за отстраняването на Казаков, защото имал "сериозни забележки към работата му в последните месеци. На два пъти той отклони въпроса какво по-конкретно има предвид. „Следващия въпрос", смени темата Орешарски.

Според данните до края на септември от началото на годината 5815 души нелегално са преминали границата на България, увеличението в сравнение със същия период за миналата година е 7 пъти. 2377 лица са задържани само през септември.

В момента с 222 места е надвишен капацитетът в местата за настаняване, работи се по разкриването на нови 1500 места, това при добра организация ще се случи до един месец, но вероятно тези места ще се изчерпат за около месец, съобщи министър Йовчев.

Драстично се увеличава броят на семействата, които търсят закрила, коментира още той. Имаме остър недостиг на санитарно-хигиенни, почистващи и дезинфекционни материали. Имаме и проблеми, свързани с нормативното регулиране със заплащане на медицинската помощ за тези лица, преди те да са получили статут на бежанци. Имаме нужда и от ремонти и разширяване на капацитета на съществуващите места, призна вътрешният министър.

Предварителните разчети показват, че ако се запазят темповете, с които се увеличават нелегално преминалите границата, до края на тази година средствата, които трябва да изразходваме ще възлизат на 30 млн. лева, заяви Йовчев.

Ще искаме бежанците да бъдат откарани в други държави от ЕС

България може да поиска задействане на Евродиректива 55, която позволява получаване на допълнителни средства и транспортиране на част от бежанците до друга страна от ЕС.

„Въвеждането на Директива 55 е тежка процедура, която изисква време, така че никой не би могъл да се ангажира със срокове дали наше искане ще бъде удовлетворено. Искам да потвърдя още веднъж - нямаме взето такова решение. Консултациите с ЕК и със страните членки на ЕС продължават и ако се прояви желание, ще пренасочим бежанците към други държави", уточни вътрешният министър пред журналисти в парламента.

Той отбеляза, че до края на годината България разчита да получи от ЕК финансова помощ за справяне с проблема.

"България се намира в извънредна ситуация. Експертна група е на наша територия и в резултат на това посещение ние ще получим помощ, обемът на която към момента не знаем", още Йовчев.

Oще: агенция  бежанци  мс  шеф 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани