Гърция принизена до Ирак и Афганистан | webcafe.bg
newscafe

Гърция принизена до Ирак и Афганистан

Webcafe.bg
24.02.2012, 15:23 (обновена 24.02.2012, 15:26)
атина, графити

Снимка: © Getty Images

Графит от Атина

Със споразумението за втория спасителен пакет за Гърция на практика нейните кредитори поемат директно управлението в страната, пише "Файненшъл таймс", позовавайки се на документи, с които разполага.

От тях става ясно, че страната е минала на ниво микромениджмънт, тъй като Европейските държави, които я кредитират, взимат решения не само за политики, а за конкретното им приложение. Те са поставили десетки изисквания за промени в гръцките данъци, заплати и разходи, които трябва да бъдат извършени още до края на този месец. Освен това на Атина е представен списък с допълнителни реформи през следващите две години.

В трите отделни меморандума на общо 90 страници изискванията са всеобхватни - от рамковите реформи на правораздаването, централизиране на здравното осигуряване, довършването на точен поземлен регистър до съвсем конкретните задачи да се купи нова компютърна система за данъчните, да се промени начинът за изписване на рецепти за лекарства или определяне колко да е минимумът от петролни запаси, поддържани в държавния резерв.

"Програмата е много, много по-амбициозна от една икономическа реформа. Това е равносилно на изграждането на цяла държава - подход, прилаган традиционно към страните с много ниски доходи", обяснява пред вестника Муджтаба Рахман, европейски анализатор от консултантската група "Юрейша".

Подобен метод бе използван през последното десетилетие и за държави след военен конфликт като Ирак и Афганистан.

Списъкът с най-наложителните мерки, които трябва да бъдат изпълнени още до следващата сряда, е от 10 страници. В него има 38 мерки, включващи приемането на закони от парламента, решения на правителството и укази на президента, засягащи всички нива на икономиката - от разходите за здравеопазване през общинската администрация до събирането на данъците.

Само част от тях вече са факт или в процедура на привършване, отбелязва изданието. В следващите 7 дни трябва да бъдат намалени разходите за лекарства с 1.1 млрд. евро, да бъдат завършени 75 големи одита и 225 ДДС проверки на големите данъкоплатци, както и да се либерализират т.нар. затворени професии като шофьори на таксита и тежкотоварни камиони, аптекари, адвокати, фризьори или екскурзоводи.

С ускорено темпо - до средата на годината - трябва да се въведат и реформи с дългосрочен ефект, описани в меморандум на цели 49 страници.

Много от структурните промени бяха договорени още с първия помощен пакет от 2010 г., но прилагането им бе блокирано от партийни и групови интереси, синдикални протести и дори от някои служители във финансовото министерство в Атина, пише вестникът.

Муджтаба Рахман посочва, че мащабът на реформите и темпото, налагано за приемането и прилагането им, повдигат въпроси дали всъщност кредиторите на Гърция не я тласкат към фалит по-късно тази година. "Програмата изглежда обречена на провал, защото много от поставените цели просто не могат да бъдат постигнати", казва той.

Oще: гърция  кредитори 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 25.02.201215:09

Европейските счетоводители принизили Гърция?Любопитно е какъв щеше да бъде коментара за това на Аристотел,бащата на формалната логика?Или на Платон,Архимед,Хераклит,Евклид и така нататък.Щом като си позволяват да постъпват така към родината на автентичната цивилизация,нека да отменят и Питагоровата теорема,или поне да я заплатят на гръцкото правителство!И това ми било ЕВРОПЕЙСКИ съюз?!Съюз на държави,забогатели от кражбата на чужд,
но истински интелект!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

3 Николай Дренчев | 25.02.201206:25

"Гърция принизена до Ирак и Афганистан" - изводът е че правителството може да е по-унищожително за собствения си народ, отколкото американската авиация за противника.
Предлагам, като гледаме как горят съседите, да тичаме да гасим своята къща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 25.02.201203:57

Добре де аз не виждам какъв е проблемът ЕС да изтреби изпълнителната власт в България. После да се осъществи един лек копи пейст на въпросните 10 страници в България , гарантирано е че до 5 години сме на едно средноевропейско ниво, а не зад Тамбукту както е в момента.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2012, 19:10

1 masajista | 24.02.201219:39

Тука се пита: Къде е България тогава?
Щом иранецът "враг на света" според сащ взима по-голяма заплата от българския роб. Смее се
А чекръка грък никога няма да взима 250 евраци на месец
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани