Все още не сме готови за цялостен закон за лобизма, заяви председателят на парламента Цецка Цачева при откриването на двудневната конференция "Ролите на лобистите" | webcafe.bg
newscafe

Цачева предлага публични регистри за лобисти

Webcafe.bg
22.11.2010, 12:51 (обновена 22.11.2010, 14:41)
Цецка Цачева

Снимка: © Бгнес

В България нямаме професионални лобисти, на които се плаща, за да прокарват една или друга законодателна инициатива, каза председателят на парламента Цецка Цачева

Все още не сме готови за цялостен закон за лобизма, заяви председателят на парламента Цецка Цачева при откриването на  двудневната конференция "Ролите на лобистите", предаде БТА.
Като аргумент тя посочи неуспешните опити в предишни парламенти за приемане на такъв закон. Както стана ясно на форума, и настоящите управляващи също не са готови. 

За първи път за приемането на подобен закон се обяви лидерът на ДПС Ахмед Доган още преди три парламента. По-късно ДПС и "Новото време" подготвиха и законопроекти за лобизма, които така и не минаха през пленарна зала.

В 40-ото НС пък такъв проект бе разработен от депутати от десницата, но тогава от тройната коалиция блокира достъпа му до пленарна зала.

"В България нямаме професионални лобисти, на които се плаща, за да прокарват една или друга законодателна инициатива", отбеляза Цачева. Тя предложи ориентиране към европейските практики за въвеждане на правила и норми, които да дават прозрачност какво се прави от представителите на обществени организации и народните представители.

По думите на Цачева мнението й най-много се доближава до практиката в Германия, където всяка година Бундестагът прави публичен регистър на лобистите, които могат да изразяват позиции по определени законопроекти.

Цачева посочи, че ЕС е по-склонен да не се отива към нормативен акт за лобизма, а материята да се урежда в различни закони.

Според Цачева това може да стане чрез въвеждането на публични регистри, в които да фигурират имената на народните представители и на публични организации, сферите на техните интереси и законодателните им инициативи. Тя изрази очакване регистрите да бъдат готови до края на есенната сесия на Народното събрание.

Председателят на парламента заяви, че сегашната правна уредба у нас дава достатъчна прозрачност с какво се занимават депутатите извън сградата на парламента.

Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик посочи, че в България трябва да се създаде законодателна рамка по отношение на лобизма. Той заяви, че преди да стане конгресмен, е работил като лобист на частна фондация за събиране на средства за Филипините и Тайланд.

Целта е била да привлече повече средства от американското правителство. "Не мислех за себе си като търговец на влияние, а като за просветител", обясни Уорлик. Лобистите в най-добрия случай предоставят информация на законодателите, добави той.

"Подкупите и корупцията са равносилни на лобиране", смята Уорлик. По думите му въпросът е не дали лобизмът се случва, а как се случва и по какъв начин може да се контролира.

Според американският посланик лобистите трябва да бъдат регистрирани, както и членовете на Конгреса да бъдат прозрачни - какъв е дневният им график, с кои компании се срещат.

Денят преди...

В деня преди форума за и против лобистите, еколози призоваха на шествие в София да не се прокарват лобистки текстове в новия Закон за горите. Според организаторите гласуваните на първо четене текстове дават възможност държавни гори да преминат в частни ръце, да бъдат изсечени и застроени.

"От дума на дума, не остана шума", "Ваше отрязано дърво, наше отрязано бъдеще"- с тези лозунги близо 200 предимно млади хора поведоха неделното шествие от НДК до парламента, предаде БНР.

Организаторите от коалицията "За да остане природа в България" по принцип подкрепят новия Закон за горите, който предстои да бъде гласуван на второ четене. Те обаче предупреждават, че в него са се промъкнали лобистки текстове.

Катерина Раковска, експерт по защитени територии от "Световния фонд за дивата природа", заяви:

"Ние вече пускахме в медийното пространство кои бизнесмени ще се възползват от възможността да се приватизира държавната земя под съоръжение сгради. Ще дадем пример с природен парк "Витоша" и шефа на Българската федерация по ски Цеко Минев, който чрез негови фирми има интерес от застрояване на Витоша.

От другата точка, която е проблемна за нас в закона, за възможността да се изключват от горски фонд заменени гори. Такава възможност е оставена за гори, които са извън "Натура 2000", извън защитените територии. Там ще се възползва например Христо Ковачки с курорта си на Говедарци, който е извън сегашната "Натура 2000" мрежа".

До идния вторник депутати от парламентарната комисия по земеделието и горите могат да внасят поправки в закона. С протеста си еколозите се надяват да повлияят на крайното решение на управляващите, коментира БНР.

Oще: ахмед доган  депутати  джеймс уорлик  лобизъм  лобисти  народно събрание  посланик  цецка цачева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

2 tedi | 01.12.201001:05

То това в закона за горите даже не е лобизъм, а направо клиентелизъм, защото вратичките му обслужват конкретни интереси на конкретни олигарси или кръгове около общински управи. Сега ще видим дали гербаджиите са като предишните корумпета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 22.11.201020:11

Ами да да знаем, кой кой е. Къв лобизъм бе селяни отровни.
   

оценка

+0 -0