Няма място за всички под слънцето - догодина ставаме 7 милиарда | webcafe.bg
newscafe

Няма място за всички под слънцето

Webcafe.bg
30.07.2010, 11:27 (обновена 30.07.2010, 13:02)
преселение

Снимка: © Getty Images

Прогнозите са, че към 2050 г. на планетата ще живеят над 9 милиарда души.

Всяка минута на Земята се раждат по 267 бебета, а 108 души умират. Това означава, че през 2011 г. населението на Земята ще надхвърли 7 милиарда души, пише вестник "Ню Йорк таймс". Изданието се позовава на данни на американската неправителствена организация Бюро за демографски изследвания.

Всяка година населението на развиващите се страни се увеличава с 80 милиона. Най-бедните страни добавят още 20 милиона, докато темповете на увеличаване на населението на развитите страни постоянно се забавя.

Това създава сериозен риск пред социалните системи в Европа, смятат от Бюрото за демографски изследвания.

Прогнозите са, че към 2050 г. на планетата ще живеят над 9 милиарда души

В средата на века в Африка ще живеят 2.1 милиарда души, а населението на Азия ще се увеличи с 1.3 милиарда.

Ако населението на САЩ, Австралия, Канада и Нова Зеландия ще се увеличава заради относително високата раждаемост и имиграцията, прогнозите са, че в Европа, Япония и Южна Корея за броят на жителите  ще намалее.

В тези части на света към 2050 г. съотношението между хората на трудоспособна възраст (между 15 и 64 години) и хората на възраст над 65 години ще стане едно към едно. В момента това съотношение е три към едно.

В света сега съотношението между хората на трудоспособна възраст и хората на над 65 години е 9 към 1, но към средата на века ще намалее до 4 към 1.

През 2050 г. Русия и Япония ще отпаднат от групата на 10-те страни с най-голямо население за сметка на Етиопия и Демократична република Конго.

Великобритания ще бъде най-населената страна в Европа

Великобритания ще бъде най-населената държава в Европа през 2050, като страната ще задмине и Франция, и Германия, чието население ще наброява от 70 до 71 млн.

Населението на Великобритания през 2050 г. ще скочи от 62,2 на 77 млн. души.

Според предвижданията на американското бюро по преброяването на населението, населението на Великобритания ще се увеличи с около 24% спрямо сегашния брой на британците и това ще се усети в близките няколко години.

През 2009 г. британските власти обявиха, че майките в страната вече имат значително повече бебета спрямо предходните три десетилетия.

Индия най-населена през 2025-а, задминава Китай

Индия ще бъде най-населената страна в света през 2025 г., задминавайки Китай, където населението ще стигне своя връх през 2026 г. и ще започне да намалява заради спада на раждаемостта, прогнозира в свой доклад в края на 2009-а американското Бюро по преброяването.

Оттам очакват китайците да стигнат своя връх от 1.4 млрд. човека по-рано от преди прогнозираното, тъй като прирастът на населението в страната се е забавил до 0.5 на сто годишно. Индия пък отчита прираст на населението от 1.4 на сто.

Работната сила на Китай ще достигне своя връх от 831 млн. души - с 24 милиона повече от сега, през 2016 г., като броят на хората, които влизат на пазара на труда, ще започне да намалява през 2011 г. В Индия броят на влизащите на пазара на работна ръка се очаква да е 116 млн. през 2024 г., след което ще започне да намалява.

Китай и Индия заедно съставят 37% от населението на планетата, което наброява около 6.8 млрд. човека.

Oще: европа  население  раждаемост  смъртност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани