Поръчката за ремонт Зимния дворец е спряна | webcafe.bg
newscafe

Ремонтът на Зимния дворец е спрян

Webcafe.bg
02.09.2014, 15:48 (обновена 02.09.2014, 16:37)
евгения раданова

"София спорт" предложи 40 744 982.70 лв. за ремонта, а прогнозната стойност на организатора - държавната фирма "Академика 2011" АД беше 40 833 333 млн. лв.

Процедурата за ремонт на Зимния дворец в София бе прекратена от новото ръководство на "Академика 2011" ЕАД, в чиито активи е съоръжението.

Служебният министър на спорта Евгения Раданова смени ръководството на „Академика 2011" и оповести данни от одиторски доклад, според който стойността на поръчката е умишлено завишена от 32 млн. лева на 40,8 млн. лева.

Конкурсът придоби скандална известност, след като предишният съвет на директорите на държавното дружество довърши процедурата и дори обяви победителя - сдружение "София спорт", в което влизат "Главболгарстрой" и проектантското бюро "Фор райс".

Конкурсът е обявен по времето на ексминистър Мариана Георгиева, а старият председател на Съвета за директорите Марин Маринов (28 г.) се оказа състудент на сина на Мариана Георгиева.

Конкурсът бе завършен, въпреки изричното настояване на служебния спортен министър Евгения Раданова да не го прави.

Кабинетът "Орешарски" дори отпусна точно 35 млн. лв. от държавния бюджет за увеличаване на капитала на "Академика 2011" заради ремонта.

На 1 септември "Академика 2011" обяви, че спира конкурса за ремонта на Зимния дворец на основание чл. 39, ал. 1, т. б от Закона за обществените поръчки (ЗОП).

"При подготовката на процедурата не са направени необходимите предварителни проучвания, не са взети предвид налични статистически данни, не са идентифицирани пазарни аналози, които да бъдат сравнени и да се сформира обоснована прогнозна стойност", се казва в мотивите.

Там е записано още, че избраният изпълнител е подготвил офертата си въз основа необосновано високата стойност и по този начин ще има "неефективно, а следователно и незаконосъобразно разходване на обществени средства".

Процедурата се прекратява и поради недостиг на финансов ресурс за изпълнение на поръчката у възложителя - "Академика 2011".

Oще: акамедика  главболгарстрой  евгения раданова  зимен дворец  министерство на спорта  ремонт  софия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани