България има нужда от фискален борд или правила, които да ограничават държавните разходи - валутният борд не удържа властта, смятат икономисти | webcafe.bg
newscafe

Валутният борд не удържа властта да харчи

Webcafe.bg
27.07.2010, 14:59 (обновена 18.06.2011, 13:51)
Евро

Ако България продължава да харчи така безотговорно, присъединяването към еврозоната ще е просто един мираж

България има нужда от фискален борд или правила, които да ограничават държавните разходи - валутният не удържа властта да развърже кесията, когато реши. Това смятат икономисти,  представители на групата Macro Watch, част от институт "Отворено общество".

Подобни правила ще ограничат политиците да харчат безотговорно - такава е позицията на експертите.

"Трябва да запишем някъде - но не в закон, може би в Конституцията, какви са параметрите, при които държавата може да харчи", заяви Лъчезар Богданов - управляващ съдружник в Industry Watch. По думите му с темповете, с които в момента се харчи, правителството ще опре до резерва за Сребърния фонд и други фондове до март догодина.

Икономистът припомни, че "за година и половина правителството е намалило резерва с 5.6 млрд. лева. Да се твърди, че е затегнало колана, не е вярно. Напротив, разхлабили са го".

"Трябва да има правила, които да са достоверни в очите на хората. Това е фискален борд - да може да ти се вярва", коментира Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Според Ганев очакванията на правителството за икономическия растеж за 2011 г. са "в горния край на оптимистичните прогнози". За догодина правителството предвижда 3.6% ръст на БВП, за  2012 г. - 4.7%, а за 2013 г. - 4.9%.

Според председателя на Центъра за икономическо развитие не е ясен отговорът на въпроса защо в актуализирания бюджет се стъпва на положителен растеж от 1 процент. Прогнозите на МВФ са доста по-надолу и дават на България ръст от не повече от 0.2-0.3%.

"Не знам дали правителството е завишило умишлено очакванията си или просто сметките им са сгрешени. Трябва да се променят правилата, при които се залага даден икономически растеж. Няма нужда от излишен оптимизъм", заяви и главният икономист на "Отворено общество" Георги Ангелов. "Ако имахме фискален борд, вече щяхме да сме в ERM II (чакалнята за еврото - бел.р.), а инвеститорите щяха да се връщат в България", каза още Ангелов.

По думите му сега чуждите инвестиции все още се движат в неправилната посока - надолу. Икономистът даде пример с Естония, където рязко са се увеличили инвестициите в последните месеци, а лихвите са се върнали на предкризисните нива през втората половина на 2009-а след ограничаване на държавните разходи.

Изпълнителният директор на "Отворено общество" Георги Стойчев посочи за пример Германия, която с промяна в Конституцията въведе таван за държавните разходи. Експертите се обединиха около идеята, че такива правила за ограничаване на разходите трябва да станат именно промяна в Конституцията, за да не се заобикалят лесно.

"Фискалната политика не е достатъчно отговорна. При очакване за намаление на приходите се увеличават разходите. Това не е кейнсиански модел за стимулиране на икономиката, а по-скоро безотговорно поведение", коментира преподавателят в УНСС Димитър Чобанов.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.