200 000 лева за български паспорт, без осигуровки за 2 години | webcafe.bg
newscafe

България хвърля въдица за инвеститори-цаца

Webcafe.bg
12.10.2012, 12:20 (обновена 12.10.2012, 16:51)
левове

Властта се чуди как да приласкае инвеститорите

Срещу дарение от 200 000 лева към Националния иновационен фонд чужденци ще се сдобиват с български паспорт. Фондът е към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Това решиха парламентът, който прие на първо четене днес промените в Закона за насърчаване на инвестициите. 103 депутати подкрепиха предложението, трима бяха против, 10 се въздържаха. Дебат по същество не се състоя.

Какво стана с предишната идея чуждите граждани, развиващи дейност у нас, да могат да кандидатстват по-лесно за български паспорт, ако инвестират поне 4 млн. лева в рамките на 2 години, не е ясно. Тя беше коментирана в началото на септември на заседание на икономическата комисия.

Опрощават осигуровки

Законопроектът предвижда и нова насърчителна мярка - държавата ще възстановява за 2 години направените осигуровки от инвеститора. Срокът тече от момента на разкриването на всяко ново работно място.

Приоритет е инвестицията да е направена в общини, където безработицата е над средната в страната или средствата да са вложени в сектора на високите технологии, а заетостта трябва да се поддържа най-малко 3 години за малките и средни предприятия и 5 за големите.

Частично възстановяване на осигурителни вноски ще има и ако заплатата на наетите е по-висока от средната за дадената професия.

И допълнителни мерки

Със законопроекта се въвеждат и допълнителни мерки, свързани с възможност за чужденци от трети страни - потенциални инвеститори, да придобият право на пребиваване в България и българско гражданство във връзка с изпълнявани инвестиционни проекти в страната.

Такова право ще имат собственици на капитал в българско предприятие или лица на ключови длъжности, както и лицата, дарили над 200 000 лева към Националния иновационен фонд. Това може да бъдат управляващи или прокуристи, лица на ключови за осъществяването дейността на предприятието длъжности.

Кметът на общината, в която ще се осъществява инвестиционният проект, ще издава общински сертификат за инвестиция клас В, чийто праг за сертифициране е по-нисък от минималния за клас Б.

Законопроектът предвижда и допълнителен критерий за издаване на сертификат за клас инвестиция - брой на създадените нови работни места.

Допълнителните финансови стимули ще се прилагат към инвеститори, които разкриват не по-малко от 50 работни места.

Oще: безработица  гражданство  заетост  инвестиции  национален иновационен фонд  общини  паспорт  чужденци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.05.2012, 10:11

3 Алекси Николов | 14.10.201208:46

хмммм 103 "за" 3 "против" 10 "въздържали се" - общо 116 от 240. Интересно що хрантутим 240 като по-малко от половината се явяват на заседание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 12.10.201221:38

За привличане на чуждестранни "инвеститори" се борят тъпанарите от ГЕРБ /и не само те/.
Не ни трябват чуждестранни инвеститори бе галфони. Трябва ни силна /и независима/ национална валута и силна национална, българска икономика; ама не мутрономика с приходи от чалга и бардачета /и бардак-туризъм/.
Търсят чуждестранни инвеститори, а се опитват да направят всичко възможно да накарат българите в чужбина, които са най-големия ни външен донор /безвъзмезден донор/ да престанат да вкарват пари в България. На тях паспорти не им трябват, нито опрощаване на осигуровки.
Чудя се, никога ли не им минава през ума да направят нещо, зада накарат българите да инвестират в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 12.10.201220:58

Ще им връщат осигуровките от нашите данъци, а "инвеститорите" ще сменят персонала на 2 години /тъкмо заедно с компутърите ще се сменят и предмониторните устройства/. Аз данъци няма да плащам, зада ги дават на разни чужди компании.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани