Държавният бюджет ще бъде актуализиран, като предложението за това ще бъде внесено още днес в парламента | webcafe.bg
newscafe

Властта надува харчовете по бюджет 2010, 300 милиона - за хеликоптери

Webcafe.bg
05.05.2010, 13:55 (обновена 05.05.2010, 16:24)
Бойко Борисов ръката

Снимка: © Антон Станков (БГНЕС)

Премиерът Бойко Борисов е уморен - реформите най-сетне започват...

Държавният бюджет за 2010 г. ще бъде актуализиран, като предложението ще се внесе още днес в парламента. Правителството прави стъпката преди още да е ясно изпълнението на бюджета за първите 6 месеца. Най-много от сумата, с която се увеличават разходите на държавата, са предвидените 300 млн. лева по сделката за френските военни хеликоптери "Юрокоптер".

Очаква се бюджетните разходи да бъдат увеличени с поне 800 млн. лева.

Предлага се 220 млн. лв. от резерва на НЗОК да бъдат отблокирани, за да може да се осъществи здравната реформа. Миналата седмица парламентът отхвърли предложението да се деблокират 450 млн. лева от резерва на Здравната каса.

От планираната актуализация на бюджет 2010 ще се отпуснат допълнително 116 млн. лева за тютюнопроизводителите, тъй като „няма с какво да живеят" по думите на Бойко Борисов. 

148 млн. лева отиват за социално подпомагане, главно за безработни и за обезщетения при съкращаване от държавната администрация. 

Други 10 млн. лева ще са за подпомагане на заетостта. 

Във връзка с предстоящите инфраструктурни проекти се отпускат допълнителни средства на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и на транспортното министерство. 

50 млн. лева ще бъдат дадени допълнително за плащане на турската фирма "Мапа Дженгиз" за магистрала „Люлин", където километър от магистралата, чието строителство се и забави с поне година, стигна 10 млн. евро/км. Борисов коментира, че съвсем скоро злоупотреби във връзка с магистралата ще бъдат дадени на прокуратурата, но в момента нямало друг начин да се довърши проекта до края на годината. Ако магистралата не бъде завършена в срок, България ще загуби 250 млн. лева по ИСПА, стана ясно от министерските обяснения.

Най-голямото перо, с което ще се увеличат разходите, са въпросните 300 млн. лева за заплащане на поръчаните от френската Eurocopter военни хеликоптери. 

Средства ще бъдат насочени и за строителството на Дунав мост 2. Над 30 млн. лв. са предвидени за магистрала „Марица", както и за: ремонта на моста на улица „Брюксел" в София, северната и южната дъга на околовръстния път в столицата, за кръстовището на бул. „Черни връх", пътни възли във Велико Търново, Бургас и Варна и др. 

По думите на премиера чакал се половин милиард над планираните акцизи върху цигари, алкохол и горива до края на годината. С тези приходи щели да бъдат финансирани част от планирани нови разходи.

„Структурният дефицит няма да се промени. Дефицитът в края на годината ще бъде в рамките на допустимото", коментира финансовият министър Симеон Дянков. В бюджет 2010 е планиран бюджетен дефицит от 0.7%.

В края на март бюджетът е на червено с над 1.6 млрд. лева.

Oще: актуализация  бойко борисов  бюджет  нзок 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани