Съдът гледа делото срещу Петър Стоянович за НГДЕК | webcafe.bg
newscafe

Съдът гледа делото срещу Петър Стоянович за НГДЕК

Webcafe.bg
11.11.2014, 14:23 (обновена 11.11.2014, 14:36)

1 от 2 снимки Назад Напред

нгдек

Снимка: © В.Е.

Сградата на Класическата гимназия в кв. "Модерно предградие" беше ремонтирана за над 2 милиона лева с европейско финансиране

Съдът даде ход на делото срещу бившия министър на културата Петър Стоянович заради сградата, в която да се обучават учениците от Класическата гимназия (НГДЕК) в София.

Родителите дадоха на съд Стоянович заради заповедта му от 21 февруари, според която възпитаниците на гимназията трябва да се обучават в сградата на 13-о училище до Женския пазар в София, докато приключат експертизите на обновената сграда в кв. "Модерно предградие". Тогава Стоянович изрази и позицията, че училището трябва да остане в центъра, а не да се връща в ремонтираната за над 2 милиона лева европейско финансиране сграда на училището на ул. "Баба".

Учениците бяха настанени до Женския пазар, защото ремонтът на тяхната сграда се проточи след началото на учебната 2013/2014 година, и все още не са се завърнали в "Модерно предградие".

Завелите делото родители, обвиняват министър Петър Стоянович и останалите членове на ръководния екип на МК, че със своите действия и бездействия, както и със заповедта от 21 февруари са причинили постоянно чувство на страх и безпокойство, тъй като учениците учат в сграда на ул."Кирил и Методий", определена в официални документи като опасна за живота и здравето на хората.

На първа инстанция съдът реши, че родителите и децата нямат правен интерес да обжалват решението на Стоянович и не разглежда жалбата им, но по-късно ВАС върна казуса за преразглеждане.

На вчерашното заседание съдът задължи Министерството на културата като принципал на НГДЕК да представи доказателства правило ли е проверка на състоянието на сградата на 13-то ОУ на ул. "Св.св. Кирил и Методий" преди издаването на оспорената заповед.

Към жалбата и исковете на 13 родители на деца от гимназията се присъединяват още ученици и учители, тъй като съдът призна, че също имат правен интерес. Отхвърли се искането на представителя на Министерство на културата да бъдат конституирани като страни по делото Столична община и РИО на МОН.

През февруари Петър Стоянович определи учебния процес да продължи в ремонтираната сграда на ул. "Баба", но три дни след това издаде оспорваната заповед за оставане до Женския пазар.
Сградата в центъра беше ремонтирана за 200 000 лева общински пари, след като покривът й протече. Учебната година в гимназията започна със закъснение, защото Регионалната здравна инспекция установи, че сградата на 13-о ОУ не е годна за провеждане на занятия.

Следващото заседание на съда е насрочено за 19 ануари 2015 година.

Oще: гимназия  класическа гимназия  култура  министерство на културата  нгдек  петър стоянович  родители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани