Топката за извънредното заседание вече е в полето на Миков | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ прати топката в полето на Миков

Webcafe.bg
09.08.2013, 11:05 (обновена 09.08.2013, 20:04)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

Председателят на парламента Михаил Миков тепърва ще умува, заедно с юристите от БСП, как да излязат от ситуацията с искането за извънредно заседание

ГЕРБ внесе в Народното събрание искане за прекъсване на парламентарната ваканция поради президентското вето върху актуализирания бюджет.

След като ГЕРБ внесоха предложението и подписите за свикване на Народното събрание в 7-дневен срок, председателят на парламента Михаил Миков трябва да насрочи заседанието.

Няма санкция, ако не е незабавно

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни, че нормата на правилника е императивна, т.е. разпорежда на председателя да свика в 7-дневен срок извънредното заседание на парламента. Няма санкция, ако Михаил Миков не го направи.

При всички положения, ако не се произнесе, председателят на Народното събрание ще бъде в неизпълнение на правилника.

Томислав Дончев също каза, че ако датата на заседанието остане 30-и август, това означава, че парламентът не си спазва правилника.

На влизане в сградата на Народното събрание, преди да бъде внесено искането на ГЕРБ, Миков каза: "Нека го внесат, ще го прочетем и ще го видим". Председателят на парламента не посочи как ще постъпи, след като вече има насрочено извънредно заседание на 30 август.

Лятната ваканция на депутатите изтича на 31 август, а първото заседание в пленарна зала е на 4 септември.

По силата на правилника за работа на парламента, предложен и одобрен с гласовете на БСП и ДПС, извънредно заседание може да се свика или по инициатива на председателя на НС или с подписите на една пета от народните представители.

"При отказ няма правна санкция, но при всички положения това би било неизпълнение на основния нормативен акт, устройствен за работата на парламента", обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Борисов с призив към "Атака"

В Якоруда вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова "Атака" да не влиза в пленарната зала за новото гласуване на актуализацията и обеща да изтегли депутатите си, в случай че В.С. обяви такова решение.

Соцдепутатът Георги Кадиев, известен с партийната си "несговорчивост", коментира във Фейсбук, че макар и президентското вето да е със слаби аргументи, искането за извънредна сесия на парламента е факт и съгласно чл. 43 от Правилника на НС това заседание трябва да е в рамките на 7 дни, включително и по време на ваканция".

"И ако ГЕРБ се държи като отчаяна опозиция и с процедурни хватки опитва да блокира актуализацията, БСП НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ТОВА. Актуализация на бюджета е израз на воля за промяна на приоритетите, за разграничаване от бюджета "Дянков". Не може сега да бягаме от защита на тази актуализация. Заседание трябва да има в рамките на 7 дни, ние трябва да опитаме да съберем максимален брой депутати, да отидем на гласуване, и каквото стане."

Според него "всякакви процедурни похвати от рода да отлагаме заседанието или да се съберем, но да не се регистрираме, за да няма кворум за започване на заседанието биха били ритуално самоубийство. Ще повлекат искания за оставка на председателя на парламента, ще дадат храна за протести и ще се пишат на сметката на БСП. Ако ветото бъде отхвърлено, добре. Ако не бъде, поне ще стане ясно кой на коя страна е. И ще направим нова актуализация през септември, вече и на базата на повече информация за приходите".

Парламентарни въртели

Намеренията на ГЕРБ да принудят депутатите да заседават още следващата седмица може да се останат без резултат. Това става ясно от изказване на Михаил Миков пред "Труд".

По думите на Миков в регламента има известни неясноти и изискването не е така категорично.
"Има две тълкувания - заседанието да бъде свикано до седмица или решението за това да бъде взето в този срок, а заседанието да бъде насрочено за по-късна дата", пояснява председателят на парламента и допълва: "По принцип има възможни и двете тълкувания на правилника".

Oще: актуализация  атака  бсп  ваканция  вето  герб  дпс  заседание  михаил миков  парламент  президент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 09.08.201311:41

Колко му е да се върнат в София за два-три дена. Няма да се бръкнат в собствения си джоб за пътните разноски, а и командировки и извънредни доплащания ще има. А морето няма да избяга........
   

оценка

+0 -0