Този див, див запад България | webcafe.bg
newscafe

Този див, див запад България

Webcafe.bg, по БНР, в. Дневник
08.05.2013, 15:32 (обновена 08.05.2013, 16:02)
ес

Снимка: © Getty Images

Българите и румънците се чувстват все по-изолирани и все по-малко европейци, където и да живеят

Европейският съюз има своя Див запад и това е България. С такъв коментар на източник от Брюксел агенция Reuters илюстрира проблемите с правосъдието и вътрешния ред в страната ни. Анализът е посветен на България и Румъния и на опита на двете най-бедни страни в съюза да си придадат повече тежест.

Текстът започва с цитат от бившия премиер Симеон Сакскобургготски, който през 2005 година уверява високопоставени гости, че България е готова да се завърне в европейското семейство, където винаги й е било мястото. Онези мечти за европейското членство към днешна дата все повече се отдалечават от реалността в страната ни.

Междувременно комисар Вивиан Рединг обяви, че вярва в българската съдебна система, коментирайки скандала с подслушванията у нас.

Анализът на Reuters засяга и наближаващите избори у нас, както и вероятността да не може да бъде съставено правителство след 12 май. Евентуална крехка победа на ГЕРБ пред БСП ще направи това много трудна задача, което пък ще означава повече проблеми за София - и политически, и икономически.

"На практика ние си имаме работа със страна от Дивия запад", посочва източник от ЕС, който се занимава с Източна Европа. Свивайки рамене, европейският чиновник повтаря, че двете държави вече са приети в ЕС и връщането на историята е невъзможно. Неговото съмнение е в способността на България да наложи върховенството на закона и демократичните норми.

Не са пропуснати и съжаленията сред европейски дипломати, че София и Букурещ са нередно присъединени към ЕС, както и всеобщото усещане по нашите георгафски ширини, че европейското членство е еднопосочен билет за успех. "Те би трябвало да са по-разочаровани от собствените си лидери и политици, а не от институциите на ЕС и от това какво ЕС може да направи за тях", казва Аманда Пол, цитирана в анализа на Ройтерс.

"Европейският съюз се разглеждаше като някаква златна дъга на хоризонта", казва специалистката по Източна Европа в Центъра за европейска политика Аманда Пол, имайки предвид представата на много румънци и българи преди присъединяването.

Лидерите на двете държави могат свободно да се изказват на срещите на европейските лидери, но има ли значение? Когато става въпрос за вземане на решения, особено през последните три години на икономическа криза, София и Букурещ почти нямат думата, припомня агенцията.

"Когато става въпрос за бюджета, България и Румъния нямат почти никаква дума", казва дипломатът, изразявайки съжаление от липсата им на влияние. Проблем е и липсата на опитни дипломати, които да защитават позицията на двете страни.

След присъединяването към ЕС доходите на глава от населението в двете страни постепенно се увеличават - по данни на МВФ с около 30 процента между 2006 и 2011 г., а възможностите за движение и работа в Европа нарастват, но те все още не се чувстват напълно приобщени към съюза на европейските държави.

Oще: българия  европейски съюз  избори  корупция  подслушване  правосъдие  румъния  съдебна система 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани