Кирил Рашков остава в ареста | webcafe.bg
newscafe

Кирил Рашков остава в ареста

Webcafe.bg , по БНР, Агенция Фокус и в. "Труд"
30.09.2011, 12:10 (обновена 30.09.2011, 13:54)
съд

Районният съд в Асеновград остави за постоянно в ареста Кирил Рашков

Районният съд в Асеновград остави за постоянно в ареста Кирил Рашков. Обвиненията срещу него са за закани за убийство срещу настойничката на загиналия Ангел - Иванка Петрова, и мъжът, с когото тя живее - Веселин Петров.

Магистратите му наложиха най-тежката мярка - задържане под стража. Съдия Мария Пейчева съобщи, че не общественият интерес налага тази мярка, а всички събрани доказателства и законно основаните искания за това. Според съда има реална степен на опасност да се извършат нови престъпления от Рашков, тъй като досъдебното производство е в начален етап и има вероятност той да се укрие.

Рашков беше задържан след ескалация на напрежението в Катуница, където живее с фамилията си, заради прегазения от бус 19-годишен Ангел Петров.

Обвиняемият беше въведен в съдебната зала под засилена полицейска охрана. Преди заседанието той отказа да отговаря на въпросите на журналистите. Каза само, че се чувства зле. 

Прокурорът по делото Калоян Димитров подчерта в мотивите си за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Рашков, че има достатъчно свидетелски показания и предоставен запис от видеокамера. По думите му те доказват, че Рашков е отправил заканите спрямо Веселин Христов и Иванка Петрова.

От телефон 112 са приложени по делото записи от обаждането на Иванка Петрова с оплакване срещу Рашков в 12.30 часа на 23 септември - деня, в който вечерта е бил прегазен 19-годишният Ангел. 

Според Петрова и Христов, както и според повече от четирима свидетели, Рашков е заплашил с убийство Христов, като е казал: "Ще те убия и теб, и приятелката ти", след което посегнал към кръста си и показал нож. 

Всички тези данни, както и записът от видеокамерата от заведението на Христов, документирала тази среща, според прокурора са достатъчни, за да остане Рашков в ареста. Според обвинението той е обществено опасен, а създадените в момента обществени настроения са допълнителен фактор, който налага поставянето на най-тежката мярка спрямо него. 

От своя страна адвокатът на Рашков - Даниел Ангелов, заяви, че Рашков също има внесена жалба за закана спрямо него и семейството му от страна на Христов. Той също се е обадил на телефон 112 - и то минута след настойничката на Ангел.

Оплакване в полицията спрямо заканите на Христов, Рашков е внесъл и предишни дни, когато по думите му Христови други хора се опитали да атакуват къщата му. Според защитата, Рашков е с множество заболявания, 95% инвалидност и трябва да е с по-лека мярка за неотклонение.

Цар Киро е имал намерение да избяга в Сърбия заради напрежението в страната. Това той е споделил с личния си охранител, стана ясно по време на заседанието на съда.

Защитникът на Рашков заяви, че клиентът му е имал намерение да отиде в Сърбия не за да се укрие, а защото се страхува за живота си след ексцесиите в Катуница.

От общините Садово и Пловдив проверяват имотите му

Междувременно проверка на "Хоризонт" е установила, че семейството на Кирил Рашков има разрешение за строеж за построените през последните две години сгради в село Катуница. Служители от община Садово правят проверка на всички сгради, за да установят дали реално построеното отговаря на заявеното по документи.

Проверка на общинските експерти за имотите на семейство Рашкови в село Катуница е установила, че за част от сградите има документи и имотите са декларирани в общината.

Главният архитект на общината Пламена Андонова, която е на тази длъжност от лятото, допълни: 
"Това, което до момента съм срещнала, засега намираме документи почти за всичко. Няма къщи, за които да няма съвсем нищо". 

На бившия строителен техник Василка Кавръкова често й се е налагало да посещава имотите на Кирил Рашков, за да установи незаконно построеното, което Цар Киро намирал начин да узакони, съобщава БНР. 

"Той обичаше да прави така - най-напред да започне да строи, а след това да ги узаконява. Аз лично съм го викала, казала съм му, че трябва да си направи проект и тогава да строи. Правил е това, но и много неща е правил без документи. Той знаеше кой може да подкупи. От мен какво зависи - аз съм един изпълнител", казва пред "Хоризонт" Кавръкова. 

По поискана от "Хоризонт" информация община Пловдив установи, че Цар Киро изобщо не е плащал данък сгради и такса смет откакто е декларирал 2 имота в Пловдив. Натрупаната сума е 75 000 лева без лихвите за периода 1998-2007 г. Кмет на Пловдив в този период е бил Иван Чомаков.

През 2008 г. община Пловдив е изпратила в Агенцията за държавни вземания сигнал за неплатените местни данъци, но няма информация дали са предприети действия. Агенцията за държавни вземания вече втора година е част от Националната агенция по приходите (НАП). 

Необитаема стои офис сградата, близо до Понеделник пазар в Пловдив. Построена е от Кирил Рашков в нарушение на първоначалния план. Според заместник-кмета на Пловдив Александър Долев, Дирекция "Строителен контрол" към МРРБ е узаконила офис сградата на Цар Киро в Пловдив при действащ нов Закон за устройство на територията, който не е позволявал това. 

"През 2004 г. Дирекция за национален строителен контрол в София явно е взела преписката от Пловдив и узаконява сградата, което е абсурдно. Аз няколко пъти задавам въпроса - кой е подписал там, на какви законови основания, дали няма друга мотивация да подпише", казва Долев.

По-късно "Хоризонт" съобщи, че акт за узаконяване на офис сградата на Кирил Рашков в Пловдив е издаден през 2002 г. от бившия главен архитект на общината Емилия Божкова. При това е легализирано извършеното допълнително строителство, извън първоначалния план, са съобщили от ДНСК.

За сградата е издадено разрешение за ползване през септември 2004 г. от началника на регионалната дирекция за строителен контрол в Пловдив Тинко Йорданов. Разрешението е на името на съпругата на Цар Киро Костадинка Златева и дъщеря му Събка Рашкова. Тинко Йорданов, който е издал документа, не работи в момента в структурата на строителния контрол към регионалното министерство.

Узаконяването е станало по време на управлението на НДСВ-ДПС.

Oще: ангел петров  арест  асеновград  днск  закани  зут  имоти  катуница  кирил рашков  пловдив  прокуратура  прокурор  садово  съд  убийство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

1 Rose Mary | 30.09.201114:27

А кой, в крайна сметка, е подписал Указа за помилване - Жельо Желев или Петър Младенов?!
   

оценка

+0 -0