Най-старият ракиен надпис върху чаша бе открит при разкопките на хълма Трапезица във Велико Търново | webcafe.bg
newscafe

Божидар Димитров: Ракията е българско изобретение

Webcafe.bg
10.10.2011, 15:18 (обновена 10.10.2011, 16:56)
божидар димитров

Снимка: © БГНЕС

Божидар Димитров: Българите са изобретили ракията...

След мощите на Йоан Предтеча, Божидар Димитров - бивш министър без портфейл в кабинета на Борисов и настоящ директор на НИМ, обяви за най-ново откритие по българските земи. Най-старият ракиен надпис върху чаша бе открит при разкопките на хълма Трапезица във Велико Търново, съобщи директорът на Националния исторически музей.

Върху намерената част от средновековния съд е написано: "Аз пих на празника ракиня."
Според Димитров находката доказва, че българите са изобретили ракията. По думите му откритието е с 2 века по-старо от периода, за който досега се е смятало, че се е започнало да се пие ракия.

"Досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение", категоричен е проф. Димитров, цитиран от агенция "Фокус".

"Щом се върна в София снимките заедно с едно експертно мнение на НИМ ще бъдат изпратени светкавично на Мирослав Найденов (министъра на земеделието и храните - бел.р.)", съобщи още директорът на НИМ. Преди половин година Найденов заяви, че ако това стане, акцизът на ракията у нас щял да падне с 2 лева.

"Ще разговарям и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще вземат да ни я вземат. Намереното е неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила. Това е сензация. Аз самият бях изумен."

Ако Европейската комисия регистрира ракията като българска напитка, европейските регламенти позволяват акциза й да се намали наполовина, каза Димитров.

На 3 октомври при разкопки на двореца на Асен на хълма Трапезица археологът проф. д-р Константин Тотев откри частта от съд, върху която стои надписът.

"Става въпрос за графит-надпис, който е нанесен, след като вече е ползван целият съд", каза проф. д-р Константинов, цитиран от "Фокус".

"Съдът е купичка, изпълнена с техника сграфито - типична за средновековно Търново. В едната част е запазена малка част, може би размерите са около 3 на 4 см. Явно е (от надписа - бел. ред.), че става дума за ракия и че този, който е имал възможност, на евентуалния празник, който не знаем кой е, е вкусил ракия."

Oще: акциз  божидар димитров  велико търново  ек  ес  надпис  разкопки  ракия  съд  трапезица 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

4 iii_krv | 12.01.201209:31

След разкопки на дълбочина 100 метра в Русия руски учени намерили медни кабели. Било оценено, че датират отпреди 1000 години. От находката руснаците стигат до заключението, че прадедите им още преди 1000 г. са разполагали с мрежа от медни кабели.

За да не останат по-назад, американците намерили оптични кабели. След анализ се установило, че тези оптични кабели били на 2000 г. От това учените стигнали до заключението, че още преди 2000 г. техните прадеди са имали напреднала в технологиите оптична мрежа, цели 1000 г. преди руснаците да си направят мрежата от обикновени медни кабели.

Една седмица по-късно българите публикували следната информация: "След разкопки на дълбочина 5000 м българските учени не намерили абсолютно нищо. От това те стигнали до заключението, че преди 5000 г. прадедите ни са разполагали вече с безжичен интернет.“
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 10.10.201120:45

Тия грешно за разчели надписа. Пишело е:
"Аз пих х'ракия"
Щото сигурно някой предшественик на Цар Киро я е варил....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2010, 18:10

2 Hristo Petrov Mourtazov | 10.10.201117:57

Словенците патентоваха плодовата шльокавица. Гроздовата викам да си я "цунем" ние, та белким ни свалят акциза наполвина!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 10.10.201116:56

Тъжен Може, ама веке е патентована у Патентно май от словенците... уффф Тъжен
   

оценка

+0 -0