Адвокатите на Бойко Борисов: Делото е секретно, за да не се шуми! | webcafe.bg
newscafe

Секретното дело на Бойко Борисов*

Денислав Цонев, Правен свят
13.10.2012, 13:21 (обновена 13.10.2012, 13:42)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Срещу премиера Бойко Борисов се води гражданско дело, в основата на което е разговорът с Мишо Бирата, вече покойник

"Делото се засекретява от съда, за да няма медиен шум по него, когато той е излишен". Това заявиха пред "Правен свят" тримата адвокати, които днес се явиха в съда, за да защитават премиера Бойко Борисов по делото, което журналистът Явор Дачков заведе срещу него.

Делото е заради обвиненията на премиера от парламентарната трибуна, че Дачков е манипулирал записите по СРС-скандала около шефа на митниците Ваньо Танов и починалия при мистериозни обстоятелства по-късно бизнесмен Михаил Михов.

Записите станаха обществено достояние в началото на миналата година, прокуратурата дълго се опитва да разбере дали са автентични, или не, но така и не стигна до резултат. Сега обаче гражданското дело е засекретено. По думите на Дачков, той и защитата му искали публичност и им се сторило странно, че гражданско дело се гледа при закрити врати.

"Правен свят" опита да потърси позицията и на адвокатите, които се явиха в съда, за да представляват премиера Борисов, който очаквано не се яви на делото. Тримата защитници обаче не пожелаха дори да се представят, казаха само, че са от адвокатско дружество "Колчева, Смиленов, Колев и съдружници".

Според тях: Първо, няма смисъл да се шуми по това дело и затова то е секретно, а подобни условия за засекретяване на дела били разписани в Гражданско-процесуалния кодекс. Второ, няма причина към делото да се проявява обществен интерес, защото то се води между две физически лица, Явор Дачков не съди Бойко Борисов в качеството му на премиер, така че нямало нищо интересно в такова дело, за да бъде отразявано от медиите.

"Съдя господин Борисов за думите му, произнесени в Народното събрание, че съм манипулирал записите на разговори между него и Ваньо Танов, и между Ваньо Танов и Антоний Странджев и той от трибуната на Народното събрание ме обвини в манипулация и лъжа. Това се отрази на нормалния ми професионален и личен живот и тъй като година след това прокуратурата и съдебните власти не се заеха с тези разговори, както би трябвало, реших да заведа граждански иск срещу Бойко Борисов. Искът ми е за 100 000 лева. Парите в случая са на второстепенно място, но не искам да изглежда, че е символично и затова държа на някаква сума, която трябва да заплати", заяви Дачков.

За да се изясни обективната истина по това дело, на практика съдът трябва да установи дали е бил автентичен същият този запис, за който прокуратурата започна разследване и го спря, защото не успя да открие откъде са изтекли записите, а това беше единствената задача която си постави иначе амбициозното българско обвинение. Експерти на БАН пък половин година не успяха да изяснят с експертиза дали има монтиране в записа, както твърдеше премиерът.

Още в началото на миналата година от в. "Галерия", където изтече записът, изпратиха материала за анализ във френската лаборатория "Липсадон". Заключението на експертите от лабораторията бе, че записът е напълно автентичен. "Изследванията на телефонния разговор не съдържат следа от звукова манипулация - монтаж, презапис, добавяне или изтриване. Записът е хомогенен, линеен и достоверен", се казваше в техническата експертиза на френската лаборатория по криминалистика. Експертите не установили и никакви акустични манипулации на направения запис - ставало дума обаче за презапис на звука от компютър на записващо устройство. Експертизата струваше 7 000 евро и бе изготвена само за 4 дни.

Въпреки че страните по делото днес не пожелаха да коментират нищо по него заради секретността му, "Правен свят" разбра, че на днешното заседание съдът е трябвало да изслуша назначена експертиза по това френско заключение и дали преводът съвпада с оригинала.

От своя страна, премиерът Бойко Борисов сам призна през лятото, че СРС-та срещу Танов е имало, както и че той е водил разговора с него и дори били изрязани негови думи, без да твърди отново обаче, че са добавяни, каквато бе първоначалната му теза.

"Аз си спомням много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа, свързани с това, че президентът ми се обади. Ето че с няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер. Помня една голяма ругатня по линия на президента Първанов - нямаше я в записа. Защото от това става ясно, че той ми се е обадил и че всъщност аз този Мишо Бирата не го познавам. Точно обратното - той дава на БСП масите, столовете до бирфестите. Той си е приятел на Първанов и Румен Петков...

Няма нито едно последвало обстоятелство. Нямаше никакви последствия освен за мен, защото нямаше пък как да реагирам, когато президентът ми се обади и ме помоли... Не че е правилно, не е трябвало да го правя. Но съм си такъв - всеки прави своите грешки, реагирах и се обадих. И се обадих прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е подслушван", заяви чистосърдечно премиерът Борисов в интервю за Politikat. net преди три месеца.

*Оригиналното заглавие на текста е: Адвокатите на Бойко Борисов: Делото е секретно, за да не се шуми!

Oще: адвокати  бойко борисов  дело  запис  мишо бирата  секретно  съд  явор дачков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

8 Mile Manolov | 15.10.201209:56

историята е доказала пич... че еволюцията е обратим процес. аз и ти сме доказателството muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

7 Boicho Boichev | 15.10.201200:21

Да бе Миле хич не е модерно да си десничарска маймуна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

6 MacAllister | 14.10.201214:27

Бойко, Бойко, тъпо парче си. Цяла партия на принципа на махленското пиянско злобеене направи и си мислиш, че от това може да излезе нещо добро, па дори и за избрани бухалковци. Грешиш момко, хитър си, но народа има приказка и за такива като тебе - "хитрата сврака - с двата крака".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 14.10.201211:22

Горкият Бойко,
"Когато човек цени своите привилегии повече,отколкото своите принципи,той скоро губи и двете!"-Dwight D. Eisenhover /1890-1969/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 14.10.201208:32

ест бойче. са е модерно да си гей социалист muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

3 Boicho Boichev | 13.10.201218:47

Миле ти педал ли си или напротив?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

2 Boicho Boichev | 13.10.201218:45

Миле Малоумника пак се обажда.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 13.10.201218:42

извънсъдебно ще се разберат.. со кротце и со малко кютек вероятно muhihihihi

абем ти и банановата република
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани