И митрополит Николай срещу феста за гей кино в Пловдив | webcafe.bg
newscafe

И митрополит Николай срещу феста за гей кино в Пловдив

Webcafe.bg
12.06.2013, 13:43 (обновена 12.06.2013, 20:11)
Митрополит Николай

Снимка: © Sofia Photo Agency

Митрополит Николай по повод феста за гей кино в Пловдив: Светият Синод призовава властимащите да забранят провеждането на това Содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази "мерзост на запустението"

След феновете на "Ботев" (Пловдив), очаквано - и пловдивският митрополит Николай се противопостави на филмовия фестивал за гей филми, който се провежда в града.

Това става ясно от официална позиция на митрополита, който през 2010 г. награди с най-високото отличие "Свети апостол Ерм"- I степен пазарджишкия прокурор Стефан Янев и кмета на Пазарджик Тодор Попов за тяхното поведение при отстояването на християнските ценности, защитата на православната нравственост и морал, на светостта на брака, семейството и държавността.

Решението бе взето по повод разразилата се дискусия около Пазарджик във връзка със скандалния чл. 14 от Наредбата за обществения ред, който забранява публичната демонстрация на сексуална и друга ориентация на обществени места.

Фестивалът започна с прожекции на 9 юни в различни местни заведения, а филмите са предоставени от "Гьоте институт", посолствата на САЩ, Австрия, Великобритания и чуждестранни ЛГТБ организации.

В позицията на духовника по този повод се кава: "Задача на Светата Православна Църква, възложена й от самият Иисус Христос, е да пази неотклонно евангелските принципи, както и моралните и етични норми, върху които се основават установените от Бога обществени морал и ред.

Задача на Църквата е всякога да изобличава опитите този ред да бъде разрушен. Поради това, наш дълг е да порицаем най-остро провеждания в град Пловдив фестивал на кинофилми, които възхваляват порока и пропагандират развалата на семейството. Нашата позиция по тези въпроси се придържа неотклонно към позицията на Светия Синод на Българската православна църква, който по аналогичен повод заяви следното:

"Светият синод, клириците и миряните - членове на Светата българска православна църква, категорично се противопоставят на тази публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях, изявата на който нарушава правата им.

Той има гибелни последици за физическото и духовно здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи. Светият Синод призовава властимащите да забранят провеждането на това Содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази "мерзост на запустението" (Дан. 9:27), която си позволява да се противопостави на реда, вложен в нас и света от Бога.

За съжаление властите на град Пловдив не са предотвратили случващата се днес в града ни мерзост на запустението. Да се надяваме, че това няма да се повтаря и светските власти в бъдеще ще имат предвид и ще респектират ценностите и моралните възгледи на мнозинството от своите граждани. Обществото не е длъжно да търпи някой да му навира в очите собствената си извратеност", се казва в позицията на митрополита.

Oще: гей  кино  митрополит николай  пловдив  синод  фестивал  църква 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани